Maandag 26 mei 2025

26 mei 2025 - 's-Hertogenbosch, Nederland

We willen vandaag een stuk van de Zuiderwaterlinie rijden. We zijn net op pad, of er valt een stortbui. We keren snel om en wachten een half uur en vertrekken opnieuw. Al gauw moeten we weer schuilen, maar onder een boom blijven we droog. Na zo’n 10 minuten kunnen we dan echt op pad,

250526 Bastion Oranje 250526 Militaire Rijbaan

Als we ’s-Hertogenbosch binnenrijden, zien we eerst Bastion Oranje en er tegenover de Militaire Rijbaan, thans bibliotheek.

250526 Citadel

Nu gaan we dwars door de stad om bij de Citadel uit te komen. De Citadel heet ook wel Fort Willem Maria, genoemd naar de zoon en schoondochter van Frederik Hendrik. Het werd in 1637 gebouwd. De loopbrug er naartoe is van onze tijd.

Verder rijdend, komen we bij Fort Orthen.

250526 Fort Orthen 250526 Interieur Fort Orthen 250526 Affiche

Het fort is na het Beleg van 1629 gebouwd, maar wat je nu ziet, is het resultaat van een grondige modernisering in 1852. De ronde stenen toren is een reduit, een bomvrij gebouw met een kelder waarin de manschappen zich bij een aanval konden terugtrekken. Die aanval is er overigens nooit gekomen.

Het huidige gebouw wordt gebruikt door verschillende soorten kunstenaars en voor culturele activiteiten. Gisteren was er in Orthen een kunstroute en was alles opengesteld. De glas-in-lood kunstenaar komt er net aan en nodigt ons uit om binnen even een kijkje te nemen. We zien de gewelven met de dikke muren en één van de ateliers.

250526 Kudde Koniks

We rijden de bebouwde kom uit en zien in het natuurgebied een kudde Koniks met een paar veulentjes, die goed bewaakt worden door de volwassen paarden. Het fort Crèvecoeur, dat in de bosschages verscholen ligt, kunnen we niet zien. We rijden buiten om Engelen heen en verder terug naar ’s-Hertogenbosch.

250526 Bolwerk St.Jan

In de Dommel ligt het Bolwerk St. Jan. Lange tijd bewaakte het bolwerk één van de belangrijkste stadspoorten. Na een tocht van 40 km zijn we weer bij de camper. De rest van de dag is het droog gebleven.