Maandag 7 oktober

7 oktober 2024 - Cuijk, Nederland

Vandaag gaan we een stadswandeling in Cuijk maken. Met behulp van de fietsknooppunten zijn we al gauw in het centrum. De route begint bij het Toeristisch Informatie Punt.

241007 Cuijk Ceuclum museum 241007 Cuijk  St-Martinuskerk 241007 Cuijk  huis met kogelinslag

We fotograferen eerst de grote toren van Museum Ceuclum. Wat een pech vandaag. Op maandag zijn alle te bezoeken musea en tuinen gesloten. De toren van het museum Ceuclum is de enige overgebleven toren van de oude St-Martinuskerk. De huidige kerk is van 1913. Naast de Martinuskerk staat een huisje met een beschadigde muur van kogelinslagen. Bij het museum kunnen we wel luisteren naar een luisterpaal van de Liberation Route.

Hier horen we hoe twee per ongeluk hier gelande Amerikaanse parachutisten een groep verzetsstrijders heeft geleid, zodat Cuijk al in september 1944 bevrijd werd. Jammer genoeg lag Cuijk in het frontgebied en werd het van zowel Duitse- als geallieerde zijde gebombardeerd en werd de definitieve bevrijding pas in februari 1945 bereikt.

We lopen naar de voorkant van de kerk. Wij kunnen maar tot aan een glazen wand in de kerk komen.

241007 Cuijk  pastorie vd St-Martinuskerk 241007 Cuijk  Heemtuin

Naast de kerk staat een mooie pastorie. Naast de pastorie bevinden zich de Beeldentuin en de Heemtuin. Daar deze vandaag gesloten zijn, kunnen wij alleen maar een foto door het hek maken. Bij het gemeentehuis van Cuijk staat een beeld van Jan van Kuyc.

241007 Cuijk  Jan van Kuyc

Deze leefde van 1230 tot 1308. Hij trouwde met Jutta van Nassau en kreeg negen kinderen. Hij was een geslepen politicus en wist te bemiddelen tussen wereldlijke- en kerkelijke leiders. Hij had zelfs met de koning van Engeland contact. Hij speelde een belangrijke rol in de gebeurtenissen rondom de moord op Floris V in 1296.

241007 Cuijk  schouwburg

In de Grotestraat komen we langs de Schouwburg, die er erg mooi uitziet. Er is ook een verrassende bibliotheek in gevestigd. Helaas gaat deze pas later open.

241007 Cuijk  Joods monument

We rijden daarna naar het Joodse Monument dat in 1985 is opgericht. Naast het Toeristisch Informatie Punt hebben wij ook al struikelstenen gezien van de familie Cohen. Onze lunch nuttigen we weer bij de Chinese dame. Ze herkent ons meteen en ze weet zich nog te herinneren dat alleen Ellen mosterd bij haar broodje wil. In het noorden van Cuijk gaan we eerst op zoek naar de Jumbo en na het boodschappen doen, rijden we terug naar de CP.

1. Harrie:
    7 oktober 2024
    Wij staan sinds gisteren in Malde op de cp. Vandaag op controle geweest in Radbout. Gisteren ook dezelfde fietstocht gemaakt rondom Kraaienbergse plas en langs jullie cp gekomen. Morgen naar cp Het Loo aan de haven.