Woensdag 10 september 2025

10 september 2025 - Venlo, Nederland

Het is nog wat betrokken, maar wel droog. Omdat het weerbericht voor vanmiddag er beter uitziet dan voor vanmorgen, gaan we pas na de lunch op stap. We rijden via de Schandeloze Heide, langs de Ravenvennen, over de Lommer Heide en door de Valkenheide naar Arcen.

250910 Arcen  kasteel Arcen

Hier komen we weer langs het kasteel van Arcen, maar nu van de andere kant. We rijden Arcen uit en zien dan een ANWB-bord staan waar over iets over de geschiedenis van dit terrein beschreven staat.

Hier heeft voor de 80-jarige oorlog het klooster St.Barbera’s Weerd gestaan. Er is toen een grote veldslag geweest tussen de Spanjaarden en het Staatse leger. Het klooster is tijdens de slag helemaal verwoest en er stierven 200 Spanjaarden en 250 van het Staatse leger. Het klooster is nooit meer opgebouwd en we zien hier de heuvels begroeid met bomen waar de resten van het klooster onder liggen.

We rijden langs de Maas terug tot Velden. We eten hier een ijsje en we fotograferen beelden van een groep. De beelden kunnen draaien.

250910 Velden  Beeld III 250910 Velden  Beeld I 250910 Velden  Beeld II

De groep beelden stelt “de Gekke Maondaag” voor, een Veldens volksfeest.

Vijf beeldjes staan al dansend rondom de fontein, Het getal vijf geeft het groepsgevoel weer en symboliseert tevens de afkomst van de diverse buurtschappen in Velden, van waar de jeugdige kerels die verbeeld zijn, vandaan komen. Deze jonge mannen, tussen de 16 en maximaal 30 jaar oud, zijn op originele wijze verkleed. Zoals de jas binnenste buiten gekeerd, zakdoek om het hoofd als baard, resten van gordijnen als mantel en meer van dergelijke creatieve vondsten uit het begin van de vorige eeuw. Met hun vrolijke uitstraling zullen de mannetjes ons blijven inspireren.

Daarna nemen we het fietspad langs de grote weg naar Venlo. Over het industrieterrein rijden we daarna over de brug over de snelweg en zijn dan meteen bij de CP. We reden vandaag 29 km.

1. Lilian Scholts:
    7 oktober 2025
    heb een aantal jaren geleden tijdens mijn studie in Venlo gewoond.
    mooie herinneringen