Zaterdag 27 september 2025
27 september 2025 - Roermond, Nederland
We gaan vandaag voor de stadswandeling in Roermond. We rijden op de fiets langs een zo kort mogelijke route naar Roermond.
Als we op de brug bij Roermond de Maas oversteken, krijgen we een prachtig stadssilhouet. Aan de rand van de stad zien we een woonark in middeleeuwse stijl.
Als eerste zien wij de Rattentoren. Dit is een overblijfsel uit eind 14e eeuw. Het was vroeger de hoektoren van de stadsmuur. Hier zien we ook de St.Christoffelkathedraal uit 1410. Bovenop staat een gouden beeld van St.Christoffel. Bij een gebouw aan de overkant zien we een beeld dat Moeder Aarde voorstelt.
Wij rijden over de Roerkade naar een natuurstenen boogbrug uit 1771. We gaan de Brugstraat in waar we op nr. 7 een koopmanshuis vinden, dat het oudste van Roermond is, met een 16e eeuwse laatgotische gevel. We gaan de Neerstraat in, waar we een kop koffie drinken.
Aan de overkant zien we een prachtig Jugendstilhuis. Vooral de beeltenis is erg mooi. Langs het station rijdend, komen we in de Hamstraat, waar we bij een lunchroom een lekker stuk quiche eten. We komen in gesprek met mensen, die in Volkel blijken te wonen. Wij vertellen hen dat Ellens vader op Volkel gestationeerd is geweest. Van het een komt het ander. Mevrouw blijkt van hetzelfde bouwjaar als Ellen te zijn en bovendien ook in Indië geboren. Daar zij kruisbessenvlaai bestellen, worden wij wakker. Na overleg met de serveerster gaat Ellen gauw binnen de laatste twee stukken kruisbessenvlaai reserveren. Zo hebben we vanavond iets lekkers bij de koffie.
Na het afrekenen gaan wij naar de Munsterkerk. De Munsterkerk is de trots van Roermond en in 1227 gesticht. Wij fotograferen de kerk van alle kanten en ook van binnen.
Voor het hoofdaltaar liggen de praalgraven van Gerard IV en Margareta van Brabant, graaf en gravin van Gelre. Ook hangt er een mooie triptiek. Het werd in 1530 in Antwerpen vervaardigd.
Als we weer buitenkomen, zien we schuin er tegenover “het Princenhof” uit 1681. Het is oorspronkelijk gebouwd als woning voor de stadsgouverneur. Nu zijn er servicewoningen in gevestigd.
We rijden naar de markt, waar het stadhuis staat uit 1700. In 1872 is er een toren opgezet met een carillon en bewegende figuurtjes, die bij het hele uur een processie uitvoeren. Wij wachten even zodat Paul de rondgang kan filmen. Daarna rijden we naar de Kraanpoort, waar we op nr. 1 een mooie gevel uit 1764 zien. We vertrekken nu uit Roermond om naar de camper terug te rijden. Bij elkaar reden/liepen we 31, 25 km. Wij hebben genoten van deze dag, temeer ook omdat het vandaag 4⁰ warmer was en de wind een stuk minder.

heel vaak in Roermond geweest. Veel herinneringen komen nu weer boven
heel veel herinneringen komen weer boven