Zaterdag 6 september 2025
6 september 2025 - Hernen, Nederland
Vanmorgen gaan we eerst boodschappen doen in Wijchen-Zuid. We kunnen die boodschappen lekker complementeren met een broodje makreel. Na de lunch in de camper fietsen we rechtstreeks naar Kasteel Hernen.
We weten intussen ook dat hier vroeger opnames gemaakt zijn voor Floris (1969)., een leuk weetje. De audiotour zit verborgen in een lantaarn. Iedere keer wanneer de lamp bij een portretje van Reyner van Wijhe wordt gehouden, start er een verhaal. Zo leren we heel wat kennen over dit kasteel en zijn eigenaar de burggraaf Reyner van Wijhe en zijn vrouw. Hij heeft het kasteel flink laten verbouwen.
Ellen neemt de audiolamp in ontvangst en poseert als kasteelvrouwe bij een harnas. We komen dan in de ontvangstzaal waar de burggraaf vele mensen ontving.
Hier hangen ook de portretten van Reyner en zijn vrouw. Iets verder op zien we de jurk van de burggravin.
Men laat ons nu verder over de weergang lopen. Deze verloor zijn functie toen het buskruit zijn intrede deed. Wij komen in een zaal terecht waar meerdere maquettes staan. Aan de hand hiervan wordt de geschiedenis van het kasteel verteld. Heel realistisch is de teloorgang van de grote oudste vierkante woontoren uitgebeeld. Deze is door blikseminslag verwoest. Zelfs de ruim een meter dikke muur kon het instorten niet voorkomen. Verder is het kasteel nagenoeg ongeschonden door de eeuwen heen gekomen. Daarom is het uitgezocht als een van de locaties voor de opnamen van Floris. Na de rondleiding geeft de lamp aan, weer teruggebracht te willen worden naar de balie.
Daarna kunnen we nog een andere vleugel bezoeken waar vrijwilligers als handwerklieden in zelfgemaakte oude klederdracht aan het werk zijn, Zij maken op oude wijze maliënkolders, naalden, spelden, gespen, banden, emblemen en een leerbewerker maakt mooie riemen. We drinken een kop koffie met een lekker stuk appeltaart erbij en rijden dan terug naar de CP in Balgoy Vandaag zaten we bijna 19,5 km op de fiets.