Dinsdag 4 juni 2024

4 juni 2024 - Château-Gontier, Frankrijk

We gaan vandaag een stadswandeling door Château – Gontier maken. We lopen al iets over tienen naar de stad. We lopen langs de Mayenne tot aan de plezierhaven.

240604 zo kan het ook  240604 15e eeuws huis

Bij een gebouwtje zien we dat de traliehekken voor het raam verwerkt zijn in een patroon van een visser. We beginnen net over de brug bij een klein straatje, waar een vakwerkhuis uit de 15e eeuw staat met een toren ernaast met een deur met een accoladekozijn, ten teken dat dit echt uit de middeleeuwen stamt.

240604 zoutopslag

In de hoofdstraat zien we nog meer vakwerkhuizen. Één ervan is een zoutopslag geweest. Aan de zijkant van het huis zien we een uitstulpend torentje waar een trap in zit. We lopen door naar de volgende straat die een lange trap blijkt te zijn.

240604 St.Johannes de Doper 240604 fresco's

Deze leidt naar de kerk St. Johannes de Doper. Dit is de oudste kerk van Château – Gontier en is in romaanse stijl in de 11e eeuw gebouwd. Het is een onderdeel van een Benedictijner klooster. Binnen zijn restanten van fresco’s te zien. Wij lopen een andere trap af naar het centrum,

240604 paleis van justitie

We lopen zo naar Place de la Republique, waar wij het voormalig paleis van Justitie zien, dat gebouwd is in 1885 door een architect uit het eigen departement. Ook hier zien we weinig animo voor de Europese verkiezingen.

240604 Église Saint Remi 240604 altaarstuk 240604 altaar voor pastoor v.Ars

We lopen naar de kerk Saint – Remi. Deze kerk is in neogotische stijl gebouwd tussen 1865 en 1874. Hier vinden we mooi altaarstuk voorstellende Koning Lodewijk de Heilige (Saint-Louis) met aan de linkerhand Veronica en aan de rechterhand Helena, de moeder van Constantijn de Grote. Bijzonder is wel dat er in deze kerk zelfs een heel altaar aan pastoor van Ars gewijd is. We lopen terug naar de Place de la Republique om daar bij Mie Caline een lunch te nuttigen.

240604 vakwerkhuizen240604 Chapelle St.-Joseph240604 stadswal

Na de lunch lopen we naar Chapelle Saint-Joseph. In deze kapel is in 1935 Pompidou getrouwd. De toegang tot kerk is wegens restauratie helemaal met hekken afgesloten. We lopen langs de vestingwallen(eind 12e eeuw). Dit is het enige overgebleven stuk stadsmuur.

240604 Ursulinen klooster

We gaan de brug over de Mayenne weer over en bekijken het voormalige Ursulinen klooster. Het is nu een theater. Maar vroeger in de 15e eeuw is dit klooster speciaal opgericht om de katholieke meisjes scholing te geven. Men was bang dat de meisjes anders te veel onder protestantse invloed kwamen. Sinds 1965 zijn er geen Ursulinezusters meer.

240604 gastverblijf

We trekken nu dwars door de wijk naar waar Hôtellerie du Louvre staat. Bij dit gastenverblijf uit de 16e eeuw kon men zelfs met een koets binnenkomen. In de 17e eeuw zijn er verschillende gebouwen bijgekomen. Op Rue Thiers zien we een kapper waar je zonder afspraak terecht kunt en dat is precies wat Paul nodig heeft. De kapper (nog een hele jonge jongen) doet het uitstekend en na een half uur en een espresso staan we weer buiten en kunnen we terug naar de camper lopen.