Dinsdag 8 april 2025

8 april 2025 - Oisterwijk, Nederland

We gaan vandaag het noordelijke gedeelte van de route rondom Oisterwijk rijden. We rijden naar ons beginpunt Lemnisheuvel.

250408 Leuk boerderijtje

Hier vlakbij staat een bijzonder leuk uitziend boerderijtje. We rijden door de bossen en langs de vennen die bij het natuurgebied Kampina behoren. Als we knooppunt 77 willen volgen, blijkt dat niet aan te sluiten. Een stel Belgen hebben hetzelfde probleem. We zijn een poosje met hen in gesprek. Samen met hen komen we tot de conclusie hoe we verder moeten rijden.

250408 Vennetje

Meteen aan de rand van Oisterwijk zien we nog een mooi ven. Op een bord dat naast het ven staat, wordt veel uitgelegd over het ontstaan van deze vennen en het belang van natuurgebied Kampina. In het centrum van Oisterwijk aangekomen, is het tijd om te gaan lunchen. Een broodjeszaak is gauw gevonden. Het brood, de Bourgondische kroket en de milkshake smaken prima. De cafétariahouder ziet Pauls pillen liggen en komt meteen met een glaasje water, heel attent.

270408 Oude gemeentehuis

Na het eten gaan we naar het centrum om het oude raadhuis te bewonderen.

250408 St. Petruskerk 250408 Pater Poiters

Volgens de route rijden we door de stad en komen op het kerkplein de St. Petruskerk tegen. Het is een zeer imposant gebouw. Voor de kerk staat een beeld van Pater Poirters.

Deze jezuïet leefde van 1605 tot 1674. Hij was een dichter en prozaschrijver. Zijn bekendste werk “Het masker van de wereldt afgetrocken” werd maar liefst 60 keer herdrukt. Hij was de katholieke tegenhanger van Jacob Cats. Adriaan Poirters staat bekend als een groot voorvechter van de contrareformatie.

We rijden verder door de betere wijken van Oisterwijk en daarna langs Hildsven terug naar de camper. De rit van vandaag was 34,5 km.