Donderdag 10 april 2025
10 april 2025 - Spoordonk, Nederland
We gaan vandaag het laatste rondje in deze omgeving fietsen.
We komen langs een bordje in Spoordonk dat vertelt over Huis Ten Bergh.
Dit huis heeft in de wei gestaan achter het bord. Het was in 1455 eigendom van de familie de Merode. Nadat het enige malen door vererving en verkoop in andere handen kwam, kon de laatste eigenaar het alleen maar in 1772 kopen als het binnen anderhalf jaar zou worden afgebroken. De Historische Kring heeft niet kunnen achterhalen of deze termijn ook gehaald is. Het huis is in ieder geval verdwenen.
We rijden naar het zuiden naar de Oirschotse Heide, het militaire oefenterrein.
Onderweg komen wij borden tegen, die vertellen over een Duits schijnvliegveld dat hier gelegen heeft.
De Duitsers hadden in WOII als afleidingsmanoeuvre dit schijnvliegveld ingericht met houten vliegtuigen op rails, om vliegveld Eindhoven niet als doelwit voor de Engelsen te laten zijn. De Engelsen trapten hier niet in. De Engelse humor zorgde voor houten bommen om te laten merken dat ze de kunstgreep door hadden. Duitsers die terugkwamen van een mislukte missie naar Engeland, moesten hun bommen kwijt. Zij durfden niet te landen met hun nog aan boord zijnde explosieven. Daarom lieten zij deze bommen los boven het schijnvliegveld. Dit zorgde voor veel leed bij de boerenbevolking.
We fietsen langs de zandverstuivingen van de Oirschotse Heide richting Best. Het laatste stuk naar Best rijden we langs het Wilhelmina kanaal. In Best drinken we een koffie en rijden dan weer langs het Wilhelminakanaal tot Oirschot.
Als we de brug oversteken over het kanaal, komt er net een schip aan. Nu we van een andere kant Oirschot binnenkomen, zien we hele oude huizen, het zijn o.a. het Gasthuis en het Vrijthof. Na het boodschappen doen, rijden we terug naar de CP. We rijden vandaag bijna 35 km.