Donderdag 15 mei 2025

15 mei 2025 - Zundert, Nederland

We worden vandaag tamelijk laat wakker. Dat is niet erg, want het weer wordt in de loop van de dag alleen maar beter. De wind is iets kouder geworden, maar ook sterker. Daar zijn de motoren van onze e-bikes goed voor. We rijden eerst naar Zundert voor Apotheek en VVV. Bij de VVV koopt Ellen een Van Gogh routekaart van deze regio. Waar we eerder voor een mooi uitgevoerd boekje € 2,50 betaalden, kost deze simpele kaart maar liefst € 4,95, een schandalig hoge prijs.

250515 Stadhuis

Paul staat intussen te wachten bij de fietsen tegenover het mooie stadhuis. Na het boodschappen doen, gaan we deze naar de camper brengen. Dan beginnen we aan de echte fietstocht. We rijden van Zundert naar Rijsbergen en merken dat we een deel van deze route al gereden hebben met de Liberation Route. We reden toen de andere kant op, zodat het er nu anders uitziet.

250515 Meanderende Aa

Op het fietspad langs de Aa wordt op een bord een en ander uitgelegd over dit meanderende riviertje.

De Aa of Weerijs is een beekje/riviertje dat ontspringt in België, waar het ontstaat door de samenvloeiing van de Grote Aa in Wuustwezel en de Kleine Aa in Brecht. Vervolgens stroomt het water na de grens van Nederland als Aa of Weerijs verder. In Breda mondt dit riviertje uit in de singels van de stad, om samen met de Bovenmark onder de naam Mark verder te stromen. In de middeleeuwen was Aa een soortnaam voor stromende wateren. De naam “Weerijs” komt van Weeg(h)reyse. Weerijs betekent vlechtende stroom. Deze naam verwijst naar het vroegere sterk meanderende karakter van de beek met haar vele zijstroompjes.

We komen langs de CP “Santspuy” in de buurt van Etten Leur (daar waren wij eind maart), waar wij het natuurlijk niet laten kunnen om er heerlijke asperges te gaan halen. Met de zalm, die ze ook verkopen, wordt onze maaltijd compleet. Door de bossen rijden we terug naar de CP. Met naar Zundert heen en weer erbij, rijden we vandaag 38,5 km.