Donderdag n27 maart 2025
27 maart 2025 - Geertruidenberg, Nederland
Het beloofd een prachtige dag te worden. We beginnen de dag met een uitnodiging van de havenmeester om een kop koffie te komen drinken met de leden van de watersport- vereniging. Dit was erg gezellig. Via de ANWB hebben we een route van de Waterlinie rondom Geertruidenberg gekregen.
Deze begint op de markt van Geertruidenberg bij de Hoofdwacht. We volgen de bordjes en de nummers tot op een gegeven moment alleen de nummers overblijven. Het blijft een leuke route. Wij komen in Oosterhout aan tegen lunchtijd. We genieten daar dan ook van een broodje kroket en een milkshake.
In Oosterhout komen we bij de St. Jan basiliek. Naast de kerk staat een beeld met drie personen. De ridder is een Tempelier, de monnik is een Johannieter (de orde met een Maltezer kruis) en voorop staat één van de dames van de Abdij van Thorn. Op het plein staat een prachtig bloeiende boom. We rijden verder langs een klooster St. Catharinadal.
Het klooster was gevestigd in het slot “de Blauwe Camer”. Dit slot heette zo omdat dit slot een kamer bevatte die met blauw leer bekleed was. De orde der Norbertinessen woonde hier sinds 1647. Het was de enige orde die de 80-jarige oorlog overleefde, dankzij de goede betrekkingen met Willem van Oranje.
In Oosterhout is een straat afgesloten en door de omleiding raken wij de route kwijt. Het kost enige moeite om weer op het juiste spoor te komen. Dankzij een voorbijgangster lukt het ons. We rijden Oosterhout uit over een zeer slecht pad met veel boomwortels die het asfalt omhoog drukken.
We komen zo bij het Markkanaal, waar we tot onze verrassing een luisterpaal van de Liberation Route aantreffen. Hier wordt het verhaal verteld van de Poolse troepen, die probeerden een oversteek te maken over het Markkanaal. Dit heeft veel Poolse levens gekost omdat de Duitsers hevig tegenstand boden.
We rijden nu langs een weiland, waar we een grote oehoe zien zitten. Als we hem met het fototoestel dichterbij halen, blijkt deze nep te zijn. Op één van de rotondes voor een afrit van de A59 ligt een parapluvormig beeld. Nu kunnen we verder terugrijden naar Geertruidenberg. Al gauw zien we de koeltorens van de centrale in Geertruidenberg. Bij elkaar fietsten we dik 35 km.