Maandag 29 september 2025
29 september 2025 - Neer, Nederland
Ons rondje van vandaag gaat door bossen en landbouwgebieden.
We zien hier enorme velden met asperges, je kunt het zaad zien zitten.
Verder zijn er hele grote velden met prei. Ze zijn behoorlijk dik.
Ook de mais staat er op het veld, waar wij nu langs komen, er fleurig bij. Er zijn al dikke kolven te zien. Verder hebben wij de hele vakantie al grote velden met Afrikaantjes gezien.
In het bos zien we de rode bladeren van de Amerikaanse eik. En wat denk je van deze prachtige reuzenzwam?
Verder moeten wij een rectificatie geven over de Noordervaart (le grande Canal du Nord).
Keizer Napoleon wilde de Hollandse heren van Rotterdam en Amsterdam een hak zetten, door de Rijnhandel via ‘zijn kanaal’ naar Antwerpen te leiden. In 1808 liet hij een aanvang maken met het graven van de Noordervaart. Dit “Grand Canal du Nord” moest de Rijn via de Maas met de Schelde verbinden. Toen Napoleon twee jaar later Rotterdam en Amsterdam bij Frankrijk inlijfde, was de verbinding niet meer nodig en werd het graafwerk gestopt. In 1853 maakt Rijkswaterstaat de onvoltooide Noordervaart bevaarbaar t.b.v. de turfontginningen in de Peel. Turfschuiten konden toen varen van Nederweert tot aan de monding van de Helenavaart. In 1865 werd het kanaal doorgetrokken tot in Beringe.
We genoten van een heerlijke lunch in eetcafé de Stoep in Witdonk op het kruispunt van N279 en de N275. We hebben lekker in de zon 40,6 km gefietst.