Vrijdag 2 oktober 2026

2 oktober 2026 - Vlissingen, Nederland

Vandaag gaan we naar Vlissingen met de veerpont, een hele expeditie. Alles verloopt op rolletjes. We hoeven niet eens lang te wachten, of de veerboot, een catamaran, komt eraan.

261002_Veerboot 261002_Zicht op Vlissingen

Hij vertrekt precies op tijd. De zee is vlak en er staat weinig wind, zodat het lekker is om buiten op het achterdek in de zon te staan. Al gauw zien wij Vlissingen opdoemen.

261002_Vlissingen_station

De aankomstplaats is vlak bij het NS-station, een mooi oud gebouw. Wij volgen de knooppuntenbordjes naar het centrum over de sluizen heen.

261002_Vlissingen_mon.Franse landing

Langs de onderkant van de dijk rijdend, komen we bij het monument voor de landing van de Franse commando’s in WOII. Deze staat vlak bij de Oranjemolen. Wij rijden om het Arsenaal en de jachthaven heen om bij het standbeeld van Michiel de Ruyter te komen, waar Ellens zus al op ons staat te wachten. Zij stelt voor om langs de Boulevard te lopen naar een restaurantje helemaal aan het eind van de boulevard. Lopend zie je inderdaad veel meer dan dat je het fietsend doet. De boulevard is pas heringericht, zodat ook Ellens zus nieuwe dingen ziet. We komen langs de voormalige zeevaartschool, nu een hotel.

261002_Vlissingen_Blik zeevaartscholierjpg 261002_Vlissingen_Maaijken Evertsen

Voor de zeevaartschool staat het beeld “Blik”. Het is een eerbetoon aan de leerlingen van de voormalige Zeevaartschool. Iets verderop staat het beeld van Maaijken Evertsen. Zij was de vrouw van de beroemde zeevaarder Evertsen. De vrouwen van de zeevaarders zorgden in hun eentje voor de zaak van hun man. We komen dan bij het restaurantje, waar we van een heerlijke lunch genieten. Na de lunch rijden we terug naar de stad.

261002_Vlissingen_WnHs MdeR 261002_Vlissingen_St. Jacobskerk 261002_Vlissingen_Museum

Hier bekijken we nog wat bezienswaardigheden in de oude binnenstad, zoals het woonhuis van Michiel de Ruyter, de Jacobskerk en wat oude panden bij de jachthaven.

261002_Vlissingen_Wibaut

Op het plein Vierwinden zien we een muurbeeld van Wibaut. Het is jammer dat we dit verhaal niet in 4D kunnen weergeven, want dan hadden we ook nog een wietlucht, die daar hing kunnen laten ruiken. Na een kop thee met iets erbij op een terrasje van het Bellamypark nemen we afscheid van Ellens zus. We moeten nog behoorlijk door fietsen om de veerpont naar Breskens te halen. We kunnen meteen doorrijden de boot op. Weer genietend van het uitzicht en de vlakke zee, zijn we met een minuut of 18 weer bij Breskens. Op onze route ligt ook de supermarkt om boodschappen te doen om vervolgens verder te rijden naar de camping in Groede. We hebben vandaag toch nog 22 km op de fiets gezeten.