Vrijdag 23 mei 2025

23 mei 2025 - 's-Hertogenbosch, Nederland

Vrijdag 23 mei 2025

We verkassen vandaag van de CP Croy naar de CP Berlicum. Dit omdat we hiervoor al gereserveerd hadden. We gaan vlak voor de lunch eerst nog boodschappen doen in Berlicum. De verwachte regenbuien tot nu toe, zijn gelukkig uitgebleven. Na de lunch vertrekken we op de fiets naar ’s-Hertogenbosch. Ellen heeft van tevoren de routebeschrijving niet goed gelezen, er zijn maar twee onbekende items die over Van Gogh gaan. We gaan eerst naar het Noordbrabants museum, waar een vaste tentoonstelling voor Van Gogh is ingericht.

250523 Aardappeleters 250523 Cordina de Groot

Er hangt een reproductie van “De Aardappeleters”. Op dit schilderstuk staat een vrouw, Cordina de Groot, die ook voor losse portretten model bij Van Gogh heeft gestaan. Dit schilderij is door het museum aangekocht met behulp van veel sponsors. Ook dit museum behandelt uitgebreid de levensloop van Vincent van Gogh.

250523 Genneper watermolen

Er hangen ook twee schilderijen van watermolens, waaronder “De Genneper Molen”. We zien ook een aquarel dat maar één maand per jaar tentoongesteld wordt, omdat het papier heel fragiel is en de waterverf gauw kan verkleuren.

250523 Muurschildering

Na het museum rijden we naar de St.Lucasstraat waar een muurschildering is van de Bossche kunstenaar Eric van Boxtel. Hierop is Vincent van Gogh het middelpunt met om zich heen allerlei zaken die hij getekend of geschilderd had. We rijden terug naar de CP (zo langzamerhand kennen we de weg), waar we nog enige tijd met diverse campergasten een praatje maken.
Met de boodschappen erbij, reden we vandaag 26 km.