Woensdag 2 april 2025
2 april 2025 - Geertruidenberg, Nederland
We gaan terug naar Geertruidenberg. Daar konden we nog net een plaatsje bespreken. We worden hartelijk door Marlies verwelkomd. Na de lunch fietsen we richting De Biesbosch. Wij steken bij Raamsdonkveer de brug over naar Hank. We rijden dwars door Hank heen.
Naast de kerk staat het voormalig klooster, dat tot appartementen is omgebouwd. Aan de gevel kunnen we zien dat het klooster oorspronkelijk uit 1596 stamt.
Bij het verlaten van het dorp zien we een bord naast een molensteen.
Na de St. Elisabethvloed in 1421 was dit gebied één grote watervlakte. Nu was de grens tussen de provincies niet meer te zien. Daarom werd deze aangegeven met bolboeien. Natuurlijk werden die stiekem gekaapt. Maar men had onder de bolboeien molenstenen laten zinken, zodat men toch wist waar de grens was. De Historische Kring van Hank heeft er een jaar over gedaan om deze molensteen terug te vinden. En nu is de molensteen als monument op deze hoek geplaatst.
We rijden verder en komen bij een ander monument terecht.
In mei 1944 is hier een Halifax bommenwerper neergestort. Alle vijf bemanningsleden kwamen om het leven. In 2005 heeft men het vliegtuig en de vijf bemanningsleden geborgen. Ze zijn geïdentificeerd en hebben een rustplaats gevonden op de oorlogsbegraafplaats van Jonkerbos te Nijmegen. In 2006 is dit monument opgericht in het bijzijn van familieleden.
Wij rijden over de dijk De Biesbosch in. We zien wel wat vogels, maar daar blijft het bij. Het laatste stukje dat we willen fietsen, is helaas gesloten voor fietsen.
We zien wel regelmatig meertjes hier. We willen eigenlijk het rondje fietsen uitbreiden, maar de wind is zo sterk, dat het geen doen is. Gelukkig kunnen we met de wind in de rug over de brug terug. Daar zien we ook het ANWB-bord van De Biesbosch. Na 22 km gefietst te hebben, zijn we terug bij de camper.