Woensdag 21 mei 2025
21 mei 2025 - Nuenen, Nederland
De dag begint goed voor Ellen. In haar eigen tuin gaat de eerste klaproos open. Die maakt ze nog net mee voordat we met de camper weg gaan. Het fietsenrek is gerepareerd en we rijden naar de CP van Croy. We gaan snel lunchen en vertrekken dan voor een tocht naar Nuenen.
We rijden eerst naar Gerwen, waar we de St. Clemenskerk, zowel in het echt als de tekening van Van Gogh bekijken.
Daarna rijden we Verhalen verder richting Nuenen, waar we in het centrum het Van Gogh kerkje, waar de vader van Vincent predikant was, op de foto zetten.
Ook in het centrum staat het ouderlijk huis van Van Gogh. In Nuenen woont hij twee jaar bij zijn ouders en hij maakt in deze periode liefst een kwart van zijn totale oeuvre. In het park zien we een beeld van Vincent.

We rijden daarna naar de watermolen van Opwetten.
De geschiedenis van deze watermolen op de Kleine Dommel gaat terug tot de 11e eeuw. De molen werd gebruikt als korenmolen, als zaagmolen en als oliemolen. De gebouwen zijn in 1764 door brand verwoest, maar in 1767 weer opnieuw opgeleverd. Het grote waterrad heeft een doorsnede van 9.30 meter en is daarmee de grootste van Noord-Brabant.
We fietsen ook nog naar het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, dat geïnspireerd is op de sterrenhemel. Alleen omdat het dag is, komt het mozaïek niet tot zijn recht omdat het door de fietslamp verlicht moet worden. We keren daarom om en gaan weer richting camper. Vandaag hebben we 29 km op de fiets gezeten.

Mooie verhalen uit Brabant.