Woensdag 7 oktober 2026

7 oktober 2026 - Groede, Nederland

Het is zonnig weer als we opstaan. Daar het later op de dag slechter gaat worden, besteden we de ochtend met een fietstocht om Groede heen. We beginnen met “Het Groede Podium“ net buiten het dorp.

261007_Groede_Camouflage

In WOII hebben de Duitsers hier een groot aantal bunkers geplaatst waarvan er twee geschut bunkers waren. De bunkers waren zodanig geplaatst dat het een dorpje leek, mede omdat ze de bunkers beschilderd hadden met ramen en deuren. Ook was er een soort stratenplan aangelegd. Deze bunkers boden onderdak aan 250 Duitse militairen. De Canadezen waren zeer verrast, toen ze dachten een dorp aan te vallen en tot ontdekking kwamen, dat het om bunkers ging. Na de oorlog heeft de gemeente de bunkers onder zand verborgen en er een hotel met hertenkamp laten plaatsen. Dit was gedurende enige tijd zeer succesvol. Toen de uitbater ermee stopte, heeft de gemeente het hotel afgebroken en de bunkers opgegraven. Deze bleken in verrassend goede staat, zelfs de raam-en deurschilderingen waren nog intact. Men heeft van het geheel het speel- en bunkerpark “Het Groede Podium” gemaakt, een speel- en infopark.

Men vindt hier heel informatie over WOII in Groede. Hierna rijden we naar Groede zelf.

261007_Groede_Grote Kerk_001 261007_Groede_Muziektent 261007_Groede_leuk hoekje

We zetten de fietsen bij de kerk en gaan een rondje door de oude straatjes lopen. Het dorp is in WOII onbeschadigd gebleven omdat het een Rode Kruis post was.

261007_Groede_Muurschildering

Op de kerktoren stond een groot rood kruis geschilderd, dat zien we op een muurschildering.

261007_Groede_Oud gebouw_001 261007_Groede_Oud gebouw_002 261007_Groede_Oud gebouw_003

We zien in het dorp leuke oude huizen vanaf 1640. Er wonen en werken veel kunstenaars in die oude straatjes.

261007_Groede_Grote Kerk

Ook is er een museum voor oude ambachten. Wij rijden naar de camper terug en na de lunch vertrekken we naar Oude Stoof (bij Hengstdijk) voor de volgende CP.

261007_Terneuzen_de brug open

Als we bij Terneuzen komen, moeten we voor geopende draaibrug wachten, zeker wel 10 minuten à een kwartier. Er komt een DFDS-vrachtboot over het kanaal van Gent naar Terneuzen langs.
De laatste kilometers zijn zo gereden. Bij de CP is een landwinkel, bijna zo groot als een supermarkt. We worden hartelijk ontvangen en krijgen fruit mee uit eigen boomgaard. We staan dan ook tussen de perenbomen (Conferences). Inderdaad begint het aan het eind van de dag te regenen, en niet zo’n klein beetje ook.