Zaterdag 12 oktober 2024

12 oktober 2024 - Vortum-Mullem, Nederland

Ook vandaag is het weer hetzelfde: fris maar droog. Wij gaan de route met de Liberation luisterpalen volgen. We rijden daarom eerst naar Vierlingsbeek. We hebben wat moeite om de eerste te vinden omdat Ellen naar de tekening van de route keek i.p.v. naar de tekst. Maar gelukkig brengt Google ons deze keer naar de juiste plek. Bij de luisterpaal horen we van de slag bij kasteel Hattert. Het kasteel was hoofdkwartier van een Duits peloton. Eerst hebben de Amerikanen geprobeerd ze weg te krijgen, maar dat mislukte. Daarna zijn de Britten te hulp gekomen. Zij hebben het kasteel compleet plat gebombardeerd en daarna met grondtroepen de Duitsers verdreven. We rijden door Vierlingsbeek naar de oever van de Maas en zien daar hoe hoog het water staat. Ook het fietspad is hier ondergelopen. We keren daarom om en kijken nog een poosje naar het aardappelrooien. Het land hier is gelukkig droog, zodat ze ook kúnnen rooien.

241012 Vierlingsbeek  watermolen

We rijden over fietspaden langs een grotere weg en zien ineens een watermolen. Het zijn eigenlijk alleen nog maar het rad en de sluisdeuren, want het gebouw is verdwenen. We rijden net zover over het fietspad, zodat we weer bij de aansluiting van onze route komen. We rijden nu naar Holthees.

241012 Holthees  Mariakapel

Hier zien we de Mariakapel. We zoeken waar de volgende luisterpaal staat. Deze verhaalt van de vluchtelingen uit Overloon. Op bevel van de Duitsers moesten alle bewoners van Overloon naar Holthees. Een dorpje van 420 inwoners ving een kleine 1500 vluchtelingen op. Het was tijdelijk, want kort daarop moest iedereen ook daar weg.

241012 Overloon  Overloonse duinen I 241012 Overloon  Overloonse duinen II

Nu rijden we door de Overloonse Duinen naar Overloon. In het restaurant van het Oorlogsmuseum genieten we van een kop koffie en een lekker saucijzenbroodje. Naast de entree van het oorlogsmuseum staat de derde luisterpaal. Deze vertelt over de slag bij Overloon tot en met de complete vernietiging van het dorp. Overloon moest van nul af aan worden opgebouwd. Er zijn bijna geen gebouwen van voor 1946. Na een gezellig gesprek met een andere klant van de supermarkt in Overloon (zeker wel een half uur) rijden wij een stuk afsnijdend via een zo’n kort mogelijke weg terug naar de CP, want het wordt nu toch wel koud. Bij elkaar reden we vandaag 32 km. In de avond worden wij verrast met een mooi avondrood.

241012 Vortum-Mullem  avondrond