Zaterdag 5 oktober 2024
5 oktober 2024 - Linden, Nederland
Het is vandaag prachtig weer en we willen dan een flink stuk gaan fietsen. We rijden via Escharen een natuurgebied binnen. Aanvankelijk merk je er nog niet zoveel van. Maar na het passeren van een veerooster, worden de paadjes kronkeliger en smaller.
Plots wordt onze weg versperd door een liggende Schotse hooglander. Om hem heen lopen er meerdere te grazen. Nadat we foto’s van hen gemaakt hebben, maken we een grote bocht door het gras om hen heen. Ze blijven gelukkig erg kalm. Een stukje verderop staat een tweede kudde vlak naast het pad. Met ware doodsverachting rijden we voorzichtig langs hen heen. Tegen half één zijn we in Mill, een mooie tijd om een cafetaria op te zoeken. We moeten even op onze bestelling wachten, want de medewerkster is net met een hele grote bestelling bezig. Wij doen ons tegoed aan een lekker broodje Bourgondische kroket. Dan rijden we verder naar het Aspergemonument in Mill.
Dwars door Mill reed vroeger de trein van Veghel naar Gennep. Dat werd het Duitse lijntje genoemd. In de eerste dagen van WOII stond het Nederlands leger hier nog niet klaar om de Duitse treinen tegen te houden. Zo kon een Duitse legertrein zomaar de linies passeren. Alsnog werd er door het Nederlandse leger stalen staven (asperges) en landmijnen aangebracht voor eventuele volgende treinen. Tot hun verbazing kwam de trein terug en liep in hun val. Waarschijnlijk had de Duitse trein andere Duitsers willen berichten, dat zij zo door konden rijden. Dit mislukte totaal en de trein ontspoorde en werd compleet opgeblazen.
Wij rijden verder naar kapel Maria ten Hove. Dit kapelletje bestond in principe al voor 1500 als een soort veldkapel. Het is een tijd verwaarloosd geweest en tot ruïne vervallen, maar later toch weer gerestaureerd. Nu wordt dit kapelletje als trouwkapel gebruikt. Naast de kapel staat een leuk bord met verschillende spreuken. Het Bourgondische leven hebben wij al bij onze lunch ervaren met die lekkere Bourgondische kroket. Via Langenboom, Velp en Grave (met lekkere warme chocolademelk) rijden we terug naar de CP. Vandaag was goed voor bijna 43 km fietsen.