Zondag 1 juni 2025
1 juni 2025 - Geertruidenberg, Nederland
Vandaag gaan we een wandeling maken door Geertruidenberg.
Als we de CP verlaten, kijken we meteen op het Staatenbolwerk. In de gracht er omheen zwemmen vader en moeder zwaan met maar liefst 5 jongen.
Via een paadje lopen we het bolwerk in en zien daar het Kruithuis. Het is gebouwd als een bovengrondse kelder met een rond tongewelf van een meter dik. In militaire termen heet dit een bomvrij Kruithuis. We lopen weer terug naar het Oude Wachthuis. Hier was plaats voor een commandant en 20 manschappen.
Daarna komen we langs de vishal. De vishal staat op de hoek van de pas gerestaureerde Dordtsestraat, waar we heel veel mooie pandjes zien. Daarna bereiken we de Markt. De Markt is omgeven door een dubbele rij linden. Het is gezellig druk op alle terrasjes. Aan de Markt staan veel prachtige en vooral oude panden tot in de 16e eeuw toe.
We vinden hier ook de hoofdwacht met kazerne.
Als je door de poort van de hoofdwacht heen gaat, zie je het imposante Arsenaal. Dit stamt uit het einde van de 18e eeuw. Vandaar dat op de poorten van het Arsenaal nog het wapen van de graaf van Holland staat. Tijdens de bezetting van 1940-1944 werd het gebruikt als kazerne, paardenstal en opslag voor de wagens van de logistieke dienst. Na de bevrijding was het een tijdelijk krijgsgevangenkamp voor Duitse pioniers die de landmijnen in Brabant moesten opruimen.
De Markt gaat over in de Venestraat waar we op nr. 29 een scheefstaand huis zien genaamd “Inde Vrachwage”. Dit dateert van 1646. Wij lopen aan de andere kant van de Markt terug naar de VVV in het gebouw “de Roos”. Daar halen we een stadswandeling.
We besluiten dan een stukje terug te lopen naar de Koestraat, waar we op de nummers 58 en 60 twee 17e eeuwse trapgevels zien. Er tegenover heeft eens een huis van Willem van Oranje gestaan, waar hij met zijn gezin vaak logeerde. Ook Frederik Hendrik met zijn vrouw Amalia van Solms was daar vaak te gast. We lopen naar het Commandeursbolwerk uit 1830.
Daar de Zuidelijke Nederlanden (het latere België) niet onder koning Willem I wilden blijven en daarom in opstand kwamen, was het van belang dat de waterlinie weer intact kwam en moesten de bolwerken van de steden weer functioneel worden. Er werd toen heel werk verzet, want het moest allemaal met spade, kruiwagen en vooral veel mankracht gebeuren. Zeker als je bedenkt dat Geertruidenberg in totaal 10 bolwerken en een dubbel grachtenstelsel had.
We lopen terug naar de Markt waar we het (voormalig) weeshuis zien. Oorspronkelijk was het een kapel met een gasthuis, waar ook pelgrims naar Santiago de Compostella konden rusten. Pas in 1681 werd het gasthuis een weeshuis tot 1795. Aan de kop van de Markt staat de Geertruidkerk. Na 2,5 uur zijn we terug bij de CP. We gaan zeker nog een keer een stadswandeling maken, want we hebben nog lang niet alles gezien.