Zondag 12 oktober 2025

12 oktober 2025 - Nederweert-Eind, Nederland

Van de mijnheer in Weert hadden we de tip gekregen dat er vandaag in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind oude ambachten door vrijwilligers beoefend zouden worden. Op 1,5 km van de camper verwijderd, kunnen we er gemakkelijk heen lopen. We gaan er ’s-middags naar toe. Onze museumkaart is ook hier geldig. We worden allerhartelijkst ontvangen. Het hele museum wordt door vrijwilligers gedreven.

251012 Nederweert-E  entree museum

Bij de entree staat al meteen een kabouterbordje voor de speciale kinderroute.

251012 Nederweert-E   schilder

We lopen langs de mandenvlechters naar de schilderswerkplaats. Dit is niet alleen de plaats voor de schilder, maar ook voor de maker van het glas-in-lood. We kijken in de maalderij hoe mais gemalen wordt en komen dan langs de flessenhalsoven.

251012 Nederweert-E  flessenhalsoven

Deze flessenhalsoven werd vooral gebruikt voor zoutglazuren bij keramiek van witbakkende klei. Na twaalf uur stoken kan een temperatuur van 1250⁰ Celcius worden bereikt.

We kijken een poosje bij de pottenbakker en gaan dan naar de motorenopslag.

251012 Nederweert-E   Brons scheepsmotor 251012 Nederweert-E  Marshall-plan

Daar staat een hele grote scheepsmotor van 125 pk van de firma Brons uit Appingedam. Deze motor werd vooral gebruikt voor de kustvaart. Buiten staat een tractor.

Deze tractor is in het kader van het Marshallplan naar Nederland gekomen. Men startte de tractor met benzine en als de motor warm genoeg was, schakelde men over op petroleum.

251012 Nederweert-E  houtsnijwerk

Hierna gaan we naar het Ambachtengebouw. Hierin zijn verzameld een drukkerij, een weverij en er wordt aan houtsnijwerk gedaan en er is een expositieruimte met oude schoolplaten van o.a. Jetses, Koekoek en Isings. Op het terras is het gezellig en druk. Een accordeonist brengt de stemming er goed in. Een aantal clowns vermaakt de kinderen. Na de koffie en de vlaai gaan wij naar de smidse, waar een man ijverig bezig is. In de houtdraaierij legt een man alles uit over het maken van klompen en laat hij ons de smokkelklomp zien. De onderkant va deze klomp is achterstevoren gemaakt, zodat het lijkt of het voetspoor de andere kant oploopt. In de boomzagerij zien we hoe een boom in planken en balken gezaagd kan worden. Al het hout dat gezaagd wordt, wordt ook weer op het terrein zelf gebruikt voor woningen en stallen. Het hele Openluchtmuseum is wat dat betreft zelfvoorzienend. In het schooltje zijn veel kinderen bezig met het spelen van ouderwetse spelletjes.

251012 Nederweert-E   kapel WOII 251012 Nederweert-E  ter gedachtenis overleden vrijwilligersjpg

Naast de school staat een kapel, die eerst vlak bij onze CP gestaan heeft. In deze kapel worden de gevallenen uit WOII uit de streek herdacht. (Op de plek, waar de kapel oorspronkelijk gestaan heeft, is nog een kruis ter gedachtenis aan de eerste gevallene). Naast de kapel staat ook een gedenkteken voor alle overleden vrijwilligers.

251012 Nederweert-E  huiskamer

Iets verderop staat een boerderij die pas een jaar oud is en werd geopend door gouverneur Emile Roemer. Ook deze boerderij is in eigen beheer opgebouwd met zoveel mogelijk eigen materialen. Ondertussen is het bijna vijf uur en sluiten de meeste huisjes. De tijd is omgevlogen en wij gaan naar huis. We hebben nog niet alles gezien, dat komt wel een volgende keer. Dit museum is beslist de moeite waard. Wij hebben ons prima vermaakt deze middag.