Zondag 30 maart 2025
30 maart 2025 - Etten-Leur, Nederland
We gaan vandaag het noordelijke rondje rondom Breda maken. We rijden tegen een zeer straffe wind in richting Breda.
In de wijk Princenhage zien we het voormalig gemeentehuis en een bijzonder opvallend gebouw uit 1897. Ook staat in deze wijk het huis van de peetoom van Vincent van Gogh, het Huis Mertersem. Van deze oom kreeg Vincent van Gogh zijn eerste schilderdoos.
We rijden door naar het centrum van Breda en bewonderen daar de twee torens van de vestingwerken. Dan wordt het moeilijk. Door grote opbrekingen ontbreken hier alle knooppuntbordjes. We pakken Google erbij en zoeken rechtstreeks naar de Poolse Mariakapel. Die is dan zo gevonden.
Deze is voorzien van een prachtige icoon. De materialen zijn mozaïektegels, ingelegd met edelstenen, bladgoud en een zandstenen lijst. Wij vragen aan een voorbijgangster waar de volgende bezienswaardigheden zich bevinden. Ze weet het niet zeker, maar ze heeft de juiste weg gewezen. We komen zo bij de Panther tank.
De Poolse bevrijders van Breda schonken in 1945 een Duitse Panther tank aan de stad. Tot 2004 bleef de tank in originele staat. Sinds de restauratie in 2004 is de tank een prachtig monument. Zo is de tank opnieuw in de originele camouflagekleuren gespoten en zijn de slechte delen vervangen.
Ernaast staat een luisterpaal. Daar vertelt een Nederlander over de intocht van de Polen. Een klein stukje verder staat het Pools monument.
In 1954 tijdens het 10-jarig jubileum van “de Slag om Breda” werd de adelaar onthuld. In dit Wilhelminapark hebben de Polen hevig gevochten met de in het park verscholen Duitsers. Het monument verbeeldt de Poolse adelaar die de Duitse bezetter onderwerpt in een hevig gevecht. De dankbaarheid naar de Poolse bevrijders is terug te lezen in de inscriptie.
We vinden nu ook weer de knooppuntenbordjes terug. De herdenkingsplaquette aan de Duivelsbrug hebben we gevonden, maar deze is bijna niet te lezen. De luisterpaal vinden we niet, ook niet bij navraag. Wel zien we iets verderop Kasteel Bouvigne met een prachtige slotgracht. Vanuit de Bouvignedreef komen we in het Mastbos terecht. Hoewel het bospaden zijn, valt het hobbelen erg mee. We rijden hierna terug naar de camper. De route vandaag was 32 km, maar viel tegen door de harde wind.