Dinsdag 27 augustus 2024
27 augustus 2024 - Niort, Frankrijk
Na een goede nachtrust vertrekken we naar Niort. Daar gaan we op de CP staan. Op een toilet en douche na, is alles aanwezig. Na het brood klaarmaken, vertrekken we naar La Barre, het plaatsje waar we gisteren gestopt zijn. Het is wel een puzzel om op La Francette te komen. Maar ineens zien we weer bordjes, die we kunnen volgen.Het eerste kasteel kan Paul niet vinden op zijn zoektocht, die bewaren we voor de terugtocht.
Het tweede kasteel vinden we wel. Dit Château de Coudray-Salbart is gesloten en Paul wil geen boete riskeren om een foto te maken.
In dit kasteel, waar men al in de 11e eeuw begon te bouwen, hebben aanhangers van de Engelsen gewoond. Het was zelfs in 1415 eigendom van de graaf van Richmond. In 2000 is het kasteel voor het symbolische bedrag van 1 franc door de laatste erfgenaam verkocht aan Niort. Er worden nu veel spelen opgevoerd.
Wij rijden nu door tot aan La Barre, waar we ons brood opeten.
We keren om en rijden langs de Sèvre Niortaise langs de beneden route, die nu niet onder water staat. Het water benadert het fietspad op soms 2 meter afstand.
Als we weer bij Mursay komen, gaan we met behulp van de telefoon op zoek naar château de Mursay. Als de telefoon aangeeft dat we er zijn, staan we voor een hek. Er komt een auto aanrijden. De bestuurder vraagt of we het hier mooi vinden en vraagt ons wat we zoeken. Het hek blijkt van zijn woning te zijn. Voor het kasteel moeten we iets verder. Château de Mursay is vooral bekend geworden omdat markiezin de Maintenon, de maitresse van Lodewijk XIV, hier opgegroeid is. Het is een ruïne, maar toch wel indrukwekkend. Na een kleine 10 km zijn we bij de camper terug. We reden vandaag 42,25 km, iets meer dan we gepland hadden.
Onderweg bereikt de km-teller van Pauls fiets de stand 25052. Dit is een zogenaamd palindroom. Dat betekent dat je het zowel vooruit als achteruit hetzelfde kunt lezen. Paul heeft vandaag heel veel problemen met de batterij van zijn fiets. Iedere keer valt de verbinding weg, wat heel irritant is. Het vermoeden is, dat de monteur bij de beurt i.p.v. contactspray een verkeerd vet heeft gebruikt. Dit vet wordt bij dit warme-tot hete weer veel te vloeibaar en verstoort zo het contact tussen de polen. We zullen vanavond de batterij schoonmaken en hem dan morgen van contactspray voorzien, in de hoop dat dat helpt.