Woensdag 28 augustus 2024
28 augustus 2024 - Niort, Frankrijk
Even na achten wordt er al op het raam geklopt door de politie die het geld voor de camperplaats komt ophalen. In de loop van de jaren zijn ze wijzer geworden. Eerst kwamen ze altijd om negen uur en wie niet wilde betalen, zorgde ervoor om acht uur te vertrekken. Degene die dat vandaag ook probeert, rijdt de politie meteen in de armen, want wij staan direct bij de uitgang. Coulon is onze eindbestemming. Het wordt een tocht helemaal langs de Sèvre-Niortaise. We hebben het begin van de route snel gevonden. Wij fietsen het overgrote deel over het fietspad langs de rivier. De route bevat vier sluizen.
Bij de tweede sluis bevinden zich hele mooie huizen. Ook de brug naar deze sluis is een plaatje waard. Wij rijden verder langs deze enorm slingerende rivier. We komen zo in Magné.
Hier is een groene ophaalbrug. De huidige brug is uit 1901, deze vervangt de houten brug van 1853. Magné ligt op een van de voornaamste eilanden van de Marais Poitevin, het moeras.
In dit gebied vinden we veel huizen met blauwe luiken, zoals deze in Magné.
We vinden hier een voormalige pottenbakkerij “Le Four Pontet”. Al in het stenen tijdperk werden hier ter plaatse potten gebakken. De oven van de pottenbakkerij is nog te zien.
Daarna gaan we naar de collegiale kerk Ste-Catherine. Deze kerk is van 1521 en bevat hele mooie glas-in-lood ramen. We gaan terug over de ophaalbrug naar de vaste wal en vervolgen onze route. We moeten hierbij meermaals bruggetjes oversteken vanwege de vele kleine watertjes die uit het moeras naar de Sèvre stromen.
We zien een bateau à chaines, een pontje waarmee je d.m.v. een kabel(ketting) jezelf naar de overkant kunt trekken. Dan komen we aan in Coulon, het eindpunt voor vandaag. Coulon heeft een hele mooi kade waar veel verhuurbedrijven zijn voor kleine bootjes. Het is een leuk gezicht om te zien hoe mensen met zo’n bootje kunnen stuntelen. We drinken een (hele dure) Orangina op deze kade. Maar daar is het wel de plaats voor. We rijden tot aan de brug over de Sèvre en keren dan via de kerk terug.
We bezoeken Ste-Trinité. De kerk werd al in 830 gesticht door enkele monniken. Ook deze kerk heeft hele mooie gebrandschilderde ramen. Nu kunnen we aan de echte terugweg beginnen. We slingeren langs de rivier tot in Niort. Daar halen we bij de VVV vast een wandelroute voor morgen. De tocht vandaag is 37 km lang geweest. Paul gaat nog even de zonsondergang op de kerk St-André fotograferen.
Jantien:29 augustus 2024Weer een mooie fietstocht