Maandag 19 augustus 2024
19 augustus 2024 - Airvault, Frankrijk
We gaan vandaag wandelen door Airvault.
Wij volgen de fleches van de route d’Aldéarde (edelvrouwe uit de omgeving). Het is best moeilijk om zonder een kaart de fleches te volgen, maar met behulp van wat omstanders en gezond verstand kom je een heel eind.
Als we het dorp inlopen, zien we al meteen een mooi Jugendstilhuis met een prachtig gevormde voordeur.
We lopen door tot de hallen een lang gerekt open gebouw.
Hiernaast staat de kerk St-Pierre. De voorkant is mooi gerestaureerd en ook de toren ziet er strak uit. Binnen mag er nog wel wat gedaan worden. Er zit heel veel mos op en vocht in de muren. Jeanne d’ Arc staat er in volle glorie. In de kerk staat een cilinderorgel. Dat is een soort speeldoos op zijn kant. Het heeft daarom ook maar een beperkt repertoire.
Op het plein staan enkele vakwerkhuizen. We lopen de nauwe straatjes door, gaan trappen op en af en komen zo bij de abdij. Dit is thans een museum voor traditionele objecten en gereedschappen.
We gaan verder naar de Chapelle des trois Marie. Dit kapelletje is nu tentoonstellingsruimte. De tentoonstelling van nu gaat over de geschiedenis van de plaatselijke cementfabriek. Vlak bij het gemeentehuis genieten we van een kop koffie en een koek.
We lopen nu verder de trappen op naar het oude kasteel. Dit is privé-bezit, zodat je niet binnen de muren kunt komen. We dalen de trappen af en lopen terug naar de camper. We eten ons brood op en rijden daarna naar camperplaats van Pass’Étapes. Wie schetst onze verbazing dat deze CP op de plek is van de oude gemeentecamping tegenover de wijk waar wij gisteren aan het zoeken waren.
We hadden met de camper van daaruit nooit op die plek kunnen komen, omdat de Pont de Vernay alleen voor fietsers en voetgangers is. En heel fijn, we staan opnieuw aan de route La Francette.
Jantien:20 augustus 2024Jaaa, ik kan jullie weer volgen.