Dinsdag 20 augustus 2024

20 augustus 2024 - Airvault, Frankrijk

We beginnen al vroeg aan onze fietstocht richting Parthenay omdat er voor de middag slechter weer verwacht wordt.

240820 Louin Hypogeé

Direct na het plaatsje Louin zien we een Hypogée  (onderaardse grafruimte) Dit Gallo-Romeinse bouwwerk bevat graven uit de Merovingische tijd (5e-8e eeuw na Chr.). Er is hier een heel kerkhof in die tijd geweest. Wij rijden door naar het volgende dorp St-Loup.

240820 St-Loup pavillon du canal

Daar zien we een kanaal uitkomen op Le Thouet. Er overheen staat een kanaalpaviljoen. Dit behoort bij het kasteel St-Loup, dat wij later in de middag gaan fotograferen.

240820 Lac du Cébron

We rijden verder naar het meer (Lac du Cébron). Vanwege blauwalg maag je niet het water in. Vanuit de verte zien wij tafeltjes met veel gasten. “Ha” denken wij, daar kunnen we koffiedrinken. Niets is minder waar, het is een kamp van een scoutinggroep en daar wordt jammer genoeg geen koffie geschonken. De leider verontschuldigt zich nog. Na wat water gedronken te hebben, rijden we door naar Gourgé. Ook daar geen barretje te vinden om koffie te drinken.

240820 Gourgé Augerge-restaurant

We fotograferen wel het restaurant. Prominent in het dorp aanwezig, is de St-Hilaire. Er is een grappig voorportaal en een grote tentoonstelling over St-Jacques, de pelgrinagewegen en de vele soorten schelpen.

240820 Gourgé St-Hilaire240820 Gourgé St-Jacob afbeelding in portaal

Vreemd genoemd is er geen enkel beeld van St-Jacques in het kerkje te vinden. Het dorp is helemaal versierd met wapenschilden. In het portaal van de kerk hangt een bord met uitleg over de wapenschilden.

240820 Gourgé Pont Roman

Aan het eind van het dorp bevindt zich over Le Thouet een romeinse brug uit de middeleeuwen.

2420820 Gourgé watermolen

Vlak ernaast staat een watermolen met groot rad. Het is een korenmolen. We gaan behoorlijk steil de helling op naar ons einddoel van vandaag: Lhoumois.

240820 Loumois Église

Hier staat een klein kerkje met een ander soort voorportaal. Na even gerust te hebben, zakken we de helling weer af tot we weer in Gourgé zijn. Bij het buurtwinkeltje halen we stokbrood, brie en een fles Orangina. Dit is onze lunch van vandaag. Het smaakt prima. We hebben meer geklommen dan we dachten, want we blijven lekker dalen totdat we in St-Loup zijn.

240820 St-Loup  château

Hier rijden we naar het kasteel.

Het kasteel bestaat uit twee delen; ten eerste is er de oude donjon en ernaast staat een (meer sier) kasteel uit de 17e eeuw. Hier woonde de Markies van Carabas. Dit heeft Charles Perrault geïnspireerd tot het sprookje “de gelaarsde kat”.

Daarna rijden we verder terug naar de CP. We hebben iets meer dan 39 km gereden. We kunnen lekker buiten zitten tot zo half zes, en dan begint het te waaien en te regenen.