Woensdag 21 augustus 2024
21 augustus 2024 - Parthenay, Frankrijk
We verlaten Airvault om naar Parthenay te rijden. We komen daar rond elf uur aan, mooi op tijd voor de receptie op de camping waar deze CP bij hoort. We staan aan een mooi meer waar de rivier Le Thouet doorheen loopt. We staan er als enige op een plaats voor acht campers. Om half twaalf lopen we naar de stad, waar we precies voor sluitingstijd bij de VVV aankomen. Daar krijgen we een stadswandeling en een zeer mooi uitgevoerd boekje mee. De panini die we voor de lunch kopen, smaakt ons bijzonder goed. Daarna kunnen we aan de stadswandeling beginnen. We volgen de route die de juffrouw van de VVV voor ons heeft uitgeschreven.
Dat is eerst een stuk langs de stadmuur aan de buitenkant. We steken dan door de muur heen en komen zo bij La Porte St-Jacques. We lopen er doorheen, steken met een bruggetje de rivier de Thouet over om de poort aan de buitenkant te bekijken.
Daarna lopen we naar het kasteel dat een grote ruïne blijkt te zijn, maar nog wel met eigen muren is omgeven. We moeten een stuk teruglopen omdat er een bruggetje wegens instortingsgevaar gesloten is. We moeten wel een behoorlijk stuk klimmen (helling van 10%) om in de oude stad te komen. We verlaten het Citadel-gedeelte door de Porte d’Horloge. We drinken vlak achter de poort een glas ananassap.
We kijken uit op de bibliotheek (Mediatheek), die in het oude stadhuis gevestigd is. Verder lopend door de wijk St-Jacques zien we het beeld van een pelgrim. In deze straat vinden we ook heel veel mooie vakwerkhuizen. Het blijft klimmen en dalen als we teruglopen naar de wijk St-Laurent.
In deze wijk zien we verschillende tromp l’oeuils. Hier staat de kerk St-Laurent en we bekijken deze vanbinnen. Deze kerk heeft mooie gebrandschilderde ramen die allemaal van uitleg voorzien zijn. We zijn nu aan de terugweg toe. Ieder stukje schaduw is ons welkom, want in de zon is het toch wel heet.