Vrijdag 18 oktober 2024

18 oktober 2024 - Overloon, Nederland

We worden wakker met mist. Dat belooft wat goeds als we zien dat de zon er doorheen komt. Tegen half elf vertrekken we op de fiets richting Boxmeer. Daar gaan we de Via Valentiniana volgen naar Cuijk. Regelmatig komen we weer de borden tegen die gaan over de Romeinen die in deze omgeving geleefd hebben. De Romeinen hebben gezorgd voor de infrastructuur en handel kwam tot bloei.

241018 Oeffelt uitzicht op Maas 241018 St-Agatha  om route te volgen

Bij Oeffelt gaan we bij Het Veerhuis koffiedrinken met en stuk gebak erbij (de hoofdprijs van gisteren wordt nog met € 0,50 overtroffen, het smaakt wel erg lekker). We hebben nu een mooi uitzicht over de Maas, al is het wat mistig. Ons fietspad wordt regelmatig opgesierd met een Romeinse helm, zodat we weten dat we nog steeds de goede route volgen.

241018 Cuijk toegang beeldentuin 241018 Cuijk beeldentuin I 241018 Cuijk beeldentuin II

Bij Cuijk aangekomen, gaan we naar de beeldentuin, die nu wel open is. De beelden staan her en der in het oude gedeelte van het kerkhof bij de St-Martinuskerk. Wij steken met het pontje de Maas over en eten dan ons brood op. Ellen leest op een bord hoe hier vroeger een Romeinse brug over de Maas heeft gelegen en hoe deze brug gebouwd werd.

241018 Cuijk St-Martinus in mist

Wij zien de St-Martinuskerk aan de overkant van de Maas in de mist liggen.

241018 Middelaar kasteel vroeger

Bij Middelaar heeft vroeger een kasteel gelegen. Aan de vorm van een slotgracht kun je nog enigszins zien waar het kasteel gestaan heeft. Het is o.a. bezit geweest van hertog Willem van Gelre, die er een drost liet wonen. De Fransen hebben rond 1800 van het kasteel compleet een ruïne gemaakt.

241018 Middelaar  mais

De foto van het maisveld hier in Middelaar gemaakt, kan nog in heel Noord-Brabant gemaakt worden. De deadline om de mais van het veld te halen is al op 21 oktober. Volgens ons gaat dit nooit lukken.

241018 Milsbeek  keuterij

In Milsbeek zien we een keuterij. Een keuterij is een kleine boerderij waar men niet helemaal van leven kon. De boer werkte ook nog bij een grotere boer of bij de steenfabriek. Dan komen we in het grondgebied van Gennep waar vroeger het Genneper Huys heeft gestaan. Het huis had twee vestingwallen in stervorm om zich heen. Dit huis is verdwenen in de 80-jarige oorlog. In het landschap zie je nog de vorm van de vestingwallen.

241018 Gennep vm stadhuis

In het middeleeuwse centrum van Gennep aangekomen, worden we meteen heel blij bij het zien van het oude gemeentehuis. Er zitten nog steeds ooievaars in het nest op het dak. Als we Gennep bijna uit zijn, zien we een oude stoomlocomotief, die op het Duitse lijntje heeft gereden.

241018 Gennep palindroom 241018 Gennep  stoomloc

Men heeft van de naam Gennep een palindroom kunnen maken door de stilering aan te passen. We rijden de brug bij Oeffelt over om zo via de kortste weg terug te komen bij onze CP. De fietstocht van vandaag was 44 km lang.

1. Lilian Scholts:
    22 oktober 2024
    leuk dat jullie ook steeds een stukje van de Romeinse Limes mee pikken op jullie route