Zaterdag 19 oktober 2024
19 oktober 2024 - Herpen, Nederland
Het heeft aardig gegoten vannacht en als we wakker worden, regent het nog steeds. We zien op de weersvoorspellingen dat het zeker niet voor elf uur droog wordt. We doen dus rustig aan en we praten met deze en gene. Het is half één als we wegrijden om naar de CP “Erfdijk” nabij Herpen te rijden. Nadat we brood gegeten hebben, gaan we het restje van Liberation route “Landerd” fietsen. De CP ligt niet ver van de route af. Als we Herpen hebben verlaten, komen we bij een vroegere meander van de Maas.
Hier staat een monument van het Vergeten Vliegveld van Keent.
Bij de actie “Market Garden” heeft men dit vliegveld compleet over het hoofd gezien. Het was voor de oorlog in gebruik van marine en landmacht. Door gebrek aan communicatie is er dus geen gebruik gemaakt van dit vliegveldje, terwijl het heel belangrijk had kunnen zijn zo’n vliegveld dicht bij het slagveld.
Wij rijden richting Reek en zien op de Oude Maasdijk een silhouet van een boerin die ooggetuige was van het van de dijk afrollen van twee amfibievoertuigen, die daar geprobeerd hadden te keren. Hierbij zijn vijf Engelsen om het leven gekomen.
Wij rijden Reek binnen en zien in het centrum een mooi monumentaal huis: “het Smitshuis”. In dit huis woonden en werkten van 1789 tot 1956 orgelbouwers van de familie Smits. Voor het huis staat een beeld van één van de Smits-orgelbouwers.
Iets verderop staat een beeld van een beschermengel. Een maan op zijn borst geeft de duistere oorlogstijd weer en de zon die hij in zijn rechterhand houdt, duidt op de verwachting van de nieuwe tijd. We rijden door totdat we de weg naar Grave gekruist zijn en kunnen daar een luisterpaal beluisteren.
Bij deze paal horen we het verhaal van de 15-jarige jongen Wim Boeijen die ooggetuige was van parachutelandingen, waarbij hij zelf door een mijnenveld liep. Wat de Amerikanen zeiden, verstond hij niet en pas door hun hevige gebaren snapte hij waar hij zich bevond. Hij is exact teruggelopen zoals hij gekomen was en heeft het overleeft, over een beschermengel gesproken. Deze Wim Boeijen was ook ooggetuige van de doortocht van de militairen van Market Garden.
Wij rijden nu door naar Schaijk waar we het monument voor vrede, vrijheid en verantwoordelijkheid zien.
Dit is onthuld op 21 september 2008. Het monument is mogelijk gemaakt door een donatie van de familie van de Duitse Piloot Gerard Rohde, die tijdens WOII bij Schaijk sneuvelde. De drie staande v’s raken elkaar in een vlam. Op het ronde blad staan drie spreuken die aangeven, dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn.
Nu kunnen we verder terugrijden naar de camper. Na 22,5 km zijn we weer thuis.