Vrijdag 2 mei 2025

2 mei 2025 - Aarle-rixtel, Nederland

We gaan vandaag de 3 kastelentocht maken die door de Jumbo samengesteld is. Daar de hele tocht meer dan 57 km is, korten we hem bij voorbaat al in. Vlakbij onze CP bevindt zich Kasteel Croy.

250502 Kasteel Croy 250502 Wapenschild kasteel 250502 Schaapskooi

Wanneer het kasteel precies gebouwd is, is niet bekend. Wel is bekend dat dat in 1477 het kasteel verkocht is aan Jacob van Croy. Deze was domheer van Keulen en bisschop van Kamenrijk (het huidige Chambrai in het noorden van Frankrijk). De laatste privébezitter was Freule Constance. Toen zij in 1873 stierf, liet zij het kasteel en de landerijen na aan de stichting “Geloof, hoop en liefde” . Deze stichting moest het kasteel ter beschikking stellen van arme ouden uit de omgeving. Tot 1977 werd het kasteel als bejaardenhuis gebruikt. Nu verhuurt de stichting het kasteel als kantoor- en vergaderruimte.

Achter het kasteel staat een hele mooie schaapskooi, die speciaal gebouwd is voor de Spaanse wolmerinoschapen.
We rijden door naar Helmond om daar kasteel Helmond te bezoeken. Het is nu een museum en tevens trouwlocatie. Het treft, er is net een trouwerij aan de gang.

250502 Kasteel Helmond 250502 Bruidje 250502 Entourage bij trouwerij 250502 Wapwnachild Helmond

Het is een vierkante middeleeuwse waterburcht uit 1325. In 1921 werd het kasteel verkocht aan de gemeente Helmond, die het tot de jaren 70 gebruikte als raadzaal. De buitenkant heeft zijn middeleeuwse uitstraling behouden. De binnenplaats en het interieur zijn door Johan Wilhelm Hanrath geschikt gemaakt als gemeentehuis. Toen zijn er veel originele elementen verwijderd. Bij het kasteel zien we ook het wapenschild van Helmond.

Wij rijden dwars door Helmond heen naar Bakel, waar we onze uitgeschreven route weer oppakken. In Bakel eten we een lekker schepijsje en direct na Bakel kunnen we naar het ven fietsen. Alleen de weg houdt op. Met behulp van ons eigen knooppuntenboek vinden we een alternatieve route, waarmee we weer op de oorspronkelijke route terechtkomen. Daarna komen we bij De Mortel (nog nooit van gehoord).

250502 Man met varken

In het centrum staat een beeld van een boer met varken. Niet ver hier vandaan komen we in Gemert. Dit is een leuke en gezellige plaats.

250502 Met de muziek mee

In het centrum zien we een leuke beeldengroep van muzikanten en vendeldragers. En ook Gemert heeft een kasteel.

250502 Gemert kasteel

Het kasteel Gemert is kort na 1391 gebouwd in opdracht van de ridders van de Duitse Orde. Zij lieten het kasteel diverse malen verbouwen met de grootste wijziging in de periode 1739-1744, toen het kasteel werd omgebouwd tot landhuis. Het wordt nu omgebouwd tot restaurant-hotel. Het park rondom het kasteel wordt zo nu en dan opengesteld.

Het is even zoeken om de weg vanuit Gemert naar Beek en Donk te vinden.

250502 Gymnasium 250502 Gymnasium detail II 250502 Gymnasium detail I

Op weg naar Beek en Donk vinden we in Gemert nog het oude gymnasium, een prachtig gebouw met mooie details.

250502 St.Joriskapel

Net buiten Gemert zien we het Sint Joriskapelletje. We rijden via Beek en Donk naar Lieshout, waar we de boodschappen doen. Het is dan nog maar een klein stukje naar de CP van Croy. Totaal aantal kilometers vandaag : ruim 47.

1. Jolande:
    5 mei 2025
    3 Kastelen nog geen 13 km van elkaar, prachtig.