Zaterdag 3 mei 2025
3 mei 2025 - Helmond, Nederland
Vandaag gaan we een stadswandeling in Helmond maken. We komen Helmond centrum binnen via De Steenweg. Dit was de eerste verharde weg in Helmond. Hier kun je dus ook genoeg bijzondere gevels aantreffen. We rijden verder langs het Havenplein waar vroeger een echte haven was. Nu zijn er veel terrasjes en langs de kade zien we pakhuizen en fabriekjes.
Het Burgemeester Geukerspark is hèt stadspark in het centrum van de stad. Aan de rand staan drie appartementencomplexen. De golvende bouw verwijst naar het kanaal en een draad van weefsels. Het wordt dan ook “De Weef” genoemd. Bij het water kun je met een pomp water laten stromen in diverse geulen en speeltjes waar het water doorheen loopt. De mensen kunnen met voetstappen door het water heen.
Vanuit het park zien we de bibliotheek met een grote mural. Deze is geïnspireerd door de geschiedenis van Helmond als textielstad. Achter de bibliotheek vinden we de kubuswoningen van Piet Blom. De enige andere plek met deze unieke gebouwen is in Rotterdam. Er is markt vandaag en het is een hele grote markt. Daardoor kunnen we wat moeilijker de gebouwen zien.
Het pand op nr. 31 kunnen we gelukkig wel zien. Het is een pand dat fabrikant F. van Thiel in 1906 heeft laten bouwen door architect Buskens in de stijl van de Amsterdamse architect Berlage. Op Markt 7 vinden we de oudste gevel van Helmond, genaamd “Het Huis met de Luts”. Tijdens de grote stadsbrand van 1587 werd de voorgevel gelukkig niet beschadigd. We halen op de markt een broodje haring voor de lunch. Ellen zoekt intussen het adres van Coenen de Vos (één van de Gepea-leden, waar Ellen heeft gewerkt). We zitten bijna recht tegenover de Passage waar de winkel gevestigd is. Ellen gaat er even heen. Men herkent haar meteen.
Hierna gaan we naar de Kerkstraat waar de neogotische St. Lambertuskerk staat. Deze heeft hele mooie gebrandschilderde ramen. Bijzonderheid daarbij zijn de intense blauwe en purperen kleuren. Deze waren vroeger heel moeilijk te maken. In de kerk bevindt zich ook een beeld van de heilige Catharina.
Catharina van Alexandrië was Jesus met hart en ziel toegedaan en beloofde hem haar maagdelijkheid. Nauwelijks had ze dat gedaan of de heidense keizer Maxentius werd verliefd op haar. Zij weigerde de tweede dame aan het hof te worden, want de keizer was al getrouwd. Hij stuurde 40 heidense filosofen op haar af om haar te bekeren, maar in plaats daarvan bekeerde Catharina die 40 filosofen tot het Christendom. De keizer wilde haar laten verpletteren op een rad waarop ijzeren punten waren gemonteerd. Maar het rad werd door de bliksem getroffen. Hij wilde haar laten verbranden. Maar het vuur waaide uiteen en verbrandde de beulen. Uiteindelijk lukte het hem Catharina te onthoofden. Als martelares wordt ze met het rad afgebeeld.
We rijden verder richting station waar we op de fietsbrug een mooi uitzicht hebben over de door Piet Blom ontworpen appartementen.

We rijden langs de spoorbaan en zien daar het hoofdkantoor van Vlisco met daarnaast een fabriekshal uit 1911. Het hoofdgebouw is een mooi voorbeeld van een industrieel verdiepingsgebouw. Het is opgetrokken in betonskelet en heeft niet dragende buitenmuren. Iets verderop komen we bij het Boscotondo. Dit complex uit 2003 bestaat uit 134 appartementen, een museum, een bioscoop en een parkeergarage. Het is ontworpen door de Italiaanse architect Adolfo Natalini. We zijn weer terug bij de Steenweg en fietsen naar Stiphout. Daar doen we boodschappen (rekening houdend met sluiting op 5 mei [Bevrijdingsdag] ) en fietsen dan naar de Oude Toren.
Deze toren is het restant van de St. Trudokerk. De kerk brandde in 1342 af. Sindsdien zijn toren en kerk vele malen afgebroken en herbouwd. Deze toren stamt uit 1400 en is een rijksmonument.
Er rest nu nog maar een klein stukje tot aan de CP.
Naast de CP zijn de eigenaren ook nog boer. Het insectenhotel op het terrein van de CP heeft de vorm van een camper. We reden vandaag toch nog 22,5 km.
Jolande:5 mei 2025Wat een mooi verhaal over de stad Helmond.