Vrijdag 21 maart 2025

21 maart 2025 - Berlicum, Nederland

We zoeken voor vandaag een tochtje uit van zo’n 30 km richting Heeswijk. Het begin valt ons wat tegen, want we rijden op veel smalle bospaadjes. Maar op een gegeven moment komen we weer op de gewone weg, een hele verademing. Maar we hebben iets te vroeg gejuicht, want na 4 km zitten we weer op een bospad. We slaan ons er moedig doorheen en komen in Heeswijk aan. Bij een cafetaria genieten we eerst van een kop koffie en daarna van een lekker broodje kroket. Goed uitgerust rijden we richting Kasteel Heeswijk. En ja hoor, we rijden weer over een smal paadje langs het water. Het paadje loopt langs het Beekdal van de Aa.

Het Beekdal was door de mensen in het gebied in een kanaal veranderd. Rijkswaterstaat heeft er weer een natuurlijk slingerend verloop van gemaakt tot aan Den Bosch. Hierdoor is de hele biodiversiteit weer teruggekomen. Als wij de camperbeheerder vertellen, dat dit zo mooi is, vertelt deze vol trots dat zijn zoon hieraan heeft meegewerkt.

We steken de beek over en komen op de oprijlaan van het kasteel. Dit moet natuurlijk aan alle kanten gefotografeerd worden.

250321 Kasteel Heeswijk V 250321 Kasteel Heeswijk VI250321 Kasteel Heeswijk III

250321 Kasteel Heeswijk II 250321 Kasteel Heeswijk I

Begin 12e eeuw is een Motte gesticht (toren op een berg). Vanaf 1350 heeft men deze omgebouwd tot een kasteel met een gracht. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog heeft Frederik Hendrik dit kasteel veroverd om vanuit hier het beleg van Den Bosch voor te bereiden. In 1672 heeft Lodewijk XIV hier gelogeerd op zijn veldtocht om Holland te veroveren. In de 19e eeuw heeft de toenmalige eigenaar Baron van den Bogaerde van Terbrugge het kasteel verbouwd en aangevuld met een wapenkamer en een ijzertoren, verbonden door een Neogotische galerij. De baron en nazaten waren grote kunstverzamelaars. In 1951, 1990 en 1998 vonden er nog enkele restauraties plaats. Het interieur is 19e eeuws en er is ook een Chinese kamer.

250321 Kasteel Heeswijk IV 250321 boerderij bij kasteel

De boerderijen in de omgeving hebben de kleuren van het Kasteel Heeswijk, geel en groen.
We rijden terug via Den Dungen en het dorp Berlicum naar onze CP. Wij verblijven vlak naast Landgoed Wamberg, waarvan de kleuren ook geel en groen zijn.

250321 Boerderij in kleuren van Wamberg

We zien dat terug bij de boerderij vlak bij onze CP. Op 500 meter na hebben we vandaag 30 km gereden.

1. Maaike:
    21 maart 2025
    Wat een mooi kasteel. En wat boffen jullie met het weer.
    Nog een fijne voortzetting van jullie Brabantreis. Ik ben benieuwd.
  2. Wilma van der Ligt:
    21 maart 2025
    Jullie verblijven vlakbij onze camping ’t Vinkel, dus wij kennen alle bospaadjes goed, zowel op de fiets als wandelend. Genieten met dit weer!
    Groeten, Wilma en Cees