Vrijdag 26 september 2025

26 september 2025 - Neer, Nederland

We zijn vanuit Rooth (Maasbree) vertrokken naar CP “Otje”’ in Neer. Bij aankomst moeten we even wachten omdat ze aan het maaien zijn. Maar dan hebben we ook een prachtig veld om op te staan. We lunchen in de camper en vertrekken daarna voor onze fietstocht. We rijden door de bossen over zandpaden langs een kanaaltje.

250926 Neer  beverbijt

We zien daar de bijtplekken van een bever. De bever zelf zien we niet en de burcht ook niet. We rijden net zo lang door totdat we bij Kessel zijn.

250926 Kessel  kasteel de Keverberg

Daar bekijken we van de buitenkant slot “de Keverberg”.

Het slot bestaat al sinds de 12e eeuw. In 1279 verkocht de graaf van Kessel het slot aan Reinald van Gelre. Deze aankoop maakte van het gebied een mooie eenheid voor Reinald van Gelre. In 1318 werd dit gebied officieel “Het Overkwartier” met als hoofdstad Roermond, alles dus behorend tot Gelre. Rond 1900 werd het een klooster waarin de nonnen een meisjesinternaat vestigden. In 1944 werd het kasteel door de Duitsers opgeblazen. In de periode 2008-2015 is met een burgerinitiatief de burcht herbouwd door vele vrijwilligers.

250926 Kessel villa de Oeverberg 250926 Kessel  beeld bij Villa

Iets verder in het dorp zien we een villa met kasteelachtig uiterlijk.

De villa heet “Villa Oeverberg”. Baron Frits, de laatste bewoner van slot “de Keverberg” voelde zich op de negen meter hoge berg van het slot erg eenzaam en besloot toen in het dorp een villa te laten bouwen rond 1870. Hij heeft er slechts zes jaar gewoond, in 1876 is hij gestorven. De villa is genoemd naar een boerderij die iets verderop stond.

Wij rijden verder naar de pont en steken over richting Reuver. We rijden nu helemaal langs de Maas over een zandpad naar Beesel. Opvallend in Beesel is de aanwezigheid van veel draken. Bij onderzoek blijkt dat elke 7 jaar in Beesel in het openluchttheater een stuk over St.Joris en de draak wordt opgevoerd.

250926 Beesel  kasteel Nieuwbroeck II 250926 Beesel  kasteel Nieuwbroeck I

Dit gebeurde altijd bij kasteel Nieuwenbroeck. De eerstvolgende spelen kunnen niet meer worden gehouden. Men is naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. Op de Markt nemen we een kop koffie met een stuk kersenvlaai (keus in gebak was er niet meer) dat zeker goed smaakt. We rijden verder naar het voetveer, waarmee we oversteken naar Neer.

250926 Neer  zicht op de Maas

Bij Neer staan we heel hoog op de oever. Zo hebben we een prachtig zicht over de Maas. Nu zijn we bijna weer bij CP “Otje”. We rijden vandaag iets meer dan 28,25 km.