Woensdag 11 juni 2025
11 juni 2025 - Moergestel, Nederland
De zon schijnt. We kunnen dus mooi de Van Gogh route naar Helvoirt gaan maken.
Als we Moergestel uitrijden, zien we een ander soort zwaluwhotel. Het ziet eruit als een toren. We rijden de kortst mogelijke route naar Helvoirt.
In Udenhout zien we op een rotonde de Toren van Udenhout. Je kunt bijna wel raden wat voor bijnaam deze toren heeft gekregen. In Helvoirt aangekomen is het etenstijd. We zoeken een snackbar op. Na een broodje kroket en een milkshake gaan we de bezienswaardigheden met betrekking tot Van Gogh bekijken.
Allereerst komen we bij het graf van Johannes Van Gogh, een oom van Vincent. Deze oom was vice-admiraal bij de marine. Vincent woonde bij deze oom, toen hij in 1877 in Amsterdam theologie studeerde. Daarna rijden we naar de Protestantse Kerk in Helvoirt. In de zomermaanden van 1874 maakte Vincent schetsen van deze gotische kruiskerk. Schuin tegenover de kerk staat in de Torenstraat een statig wit pand, de Hervormde pastorie. Wij rijden nu weer richting camper.
Onderweg komen we langs Kasteel Nemerlaer, thans een horecagelegenheid. We komen langs het Wolfsputven. Op een bord ernaast wordt uitgelegd hoe zo’n ven ontstaat.
Bij het binnenkomen van Moergestel zien we het beeld van de Schotse generaal Collin Barber.
Hij was de commandant van de 15e Schotse Divisie bij de bevrijding van Moergestel. Hij overleed op 5 mei 1964. Jaarlijks wordt er bij het monument een herdenking georganiseerd door de werkgroep “Oorlog en bevrijding Moergestel”. Deze vindt plaats op de zondag in oktober vlak voor of na de 25e, de Bevrijdingsdag van het dorp.
We willen in Moergestel een ijsje eten, maar de ijssalon is gesloten. Wie sluit er nu een ijswinkel op de woensdag? Op woensdagmiddag hebben ook de kinderen van de basisschool vrij en die lusten zeker wel een ijsje. We komen verder geen ijswinkel/salon meer tegen.
Vandaag fietsten we een respectabele 40,75 km.
Jantien:12 juni 2025Wat leuk zo'n zwaluwhotel
Lilian Scholts:22 juni 2025heel apart dat zwaluwhotel