Donderdag 12 juni 2025
12 juni 2025 - Moergestel, Nederland
We rijden langs het Wilhelminakanaal naar Tilburg. Via de zuidelijke wijken rijden we via Goirle naar Riel. We komen Tilburg aan de westkant binnen.
De watertoren heeft een prachtige omlijsting bij de deur. Het wordt nu tijd voor de lunch. Op internet hebben we een viszaak gevonden en we eten daar een broodje makreel.
Nu we toch al aan deze kant van Tilburg zijn, gaan we eerst de mural geïnspireerd op Van Gogh bekijken. Dan steken we rechtdoor zuidwaarts naar het centrum.
Op het Annaplein zien we het kosthuis van Vincent, waar hij van zijn 13e t/m 15e jaar verbleef toen hij op de HBS zat. Op de muur van het huis is een plaquette bevestigd. Op het plein staat een bank geïnspireerd op Van Gogh.
We rijden daar nu naar toe. Het oude paleis van koning Willem II was in de tijd van Van Gogh een HBS. Op het plein staat een obelisk met de afbeelding van koning Willem II. Hij is hier in Tilburg gestorven. Van hieruit vinden we makkelijk de knooppunten om de stad te verlaten. Wanneer we weer langs het kanaal rijden, zien we een afslag naar de abdijbrouwerij “De Koningshoeve”. Hier wordt het enige trappistenbier van Nederland gebrouwen.
De toegangspoort is prachtig, maar verder dan daar kom je niet (als je alleen foto’s wilt maken). We rijden verder langs het kanaal tot we bij de afslag naar de CP komen. Het is dan nog een klein stukje fietsen. Met 43,25 km fietsen, hebben we vandaag onze beweging in ruime mate gehad.
Maaike:13 juni 2025Nooit geweten dat van Gogh in Tilburg heeft gewoond.