Zaterdag 12 april 2025

12 april 2025 - Deurne, Nederland

De dag begint al meteen zonnig. We rijden noordwaarts via de bossen naar Deurne. Wij gaan op zoek naar de zaterdagse markt. Volgens Google moet die in het centrum zijn. Wij kunnen het plein voor deze markt niet vinden en gaan naar de VVV. Wat blijkt nu, dat achterlijke Google verwees weer naar Deurne bij Antwerpen in België, terwijl wij Nederland erbij vermeld hadden. Deurne heeft alleen op vrijdag een markt en wel op de Markt. Gelukkig weet de mevrouw van de VVV ons te vertellen dat er een viskraam zaterdags bij de Jumbo staat. Dat is dus twee vliegen in één klap, een lekker visje eten en boodschappen doen. We krijgen een plattegrond van Deurne mee. We hebben nu alle tijd om eerst koffie te drinken en daarbij een stuk kersenvlaai te eten.

250412 Beekman & Beekman

Dit doen we bij restaurant “Beekman en Beekman”

Van oudsher stond hier op de kruising van handelswegen een herberg “de Zwaan”. In 1888 is het huidige gebouw er neergezet. Pas in 2000 kreeg het de naam “Beekman & Beekman” naar aanleiding van een boek van Toon Kortooms, die in Deurne is geboren.

250412 Gemeentehuis 250412 Italiaans restaurant

Op de Markt staan ook nog het gemeentehuis en een Italiaans restaurant in een aparte bouwstijl. Wij rijden de aangegeven weg naar de viskraam en Jumbo en genieten bij de viskraam van een lekker broodje makreel. We rijden terug naar de Markt om de knooppuntenroute weer op te pakken.

250412 Kasteeldomein Haageind III 250412 Kasteeldomein Haageind I 250412 Kasteeldomein Haageind II

We rijden Deurne uit en komen zo langs Kasteeldomein “Haageind”. Aan twee kanten van de weg zien we twee kastelen met bijgebouwen en parken. Het geheel bestaat uit een kasteelruïne Grootkasteel, een dierenweide, Dinghuis (rechtbank), klein kasteel, watermolen en kasteelboerderij. Verder rijdend komen we zo langs weilanden en veel varkensmesterijen. Op een bord wordt zelfs uitgelegd wat een circulaire varkenshouderij inhoudt. Hier worden geen varkens van buitenaf binnen gehaald. De varkens die er al zijn produceren de biggen voor de verkoop en voor verdere voortplanting. De weg verder vervolgend, komen we langs Griendtsveen. We moeten zeker wel zo’n 7 km langs de Helenavaart rijden om bij Helenaveen te komen. Zoals de namen Helenaveen en Griendtsveen al aangeven, stammen deze dorpen uit het turfwinningstijdperk. Het gebied behoort bij de Peel en men is ook hier ijverig bezig het gebied in oude staat terug te brengen. Langs het kanaal zien we grote boerderijen.

Met behulp van een fonds van koning Willem III is ter bevordering van de landbouw een 9-tal boerderijen gebouwd. Deze werden de Koningsboerderijen genoemd. Ze kregen ook namen die in verband stonden met het Koningshuis. Door omstandigheden zijn er nu nog maar 6 boerderijen over.

Na Helenaveen rijden we terug naar de CP. Vandaag hebben we 40,5 km gefietst.

1. Harrie:
    13 april 2025