Zondag 13 april 2025

13 april 2025 - Liessel, Nederland

De weersverwachting voor afgelopen nacht klopte, het regende. De ochtend blijft zwaarbewolkt en wij gebruiken de tijd voor onderhoud aan boek en blog. Na 14:00 uur begint de zon voorzichtig te komen en wij maken ons klaar om een rondje te gaan fietsen.

250413 Bergershoeve aspergeveld

We rijden naar het zuiden en komen daarbij langs het aspergeveld van de Bergershoeve, dat op ca. 1,5 km van de boerderij ligt. Wij rijden door langs Neerkant en Meijel naar Heibloem. Heibloem heeft samen met zijn burgers een aantal windmolens aangeschaft. Met een half jaar waren de aanschafkosten er al uit. Op het terrein van de windmolens heeft men ook een voedselbos aangelegd. Dit is echter pas over 10 jaar volgroeid. We rijden verder door de bossen richting Helden (Limburg). Bij Egchel buigen we af naar Beringe en dan terug naar Meijel.

250413 Gezagsdrager

In Meijel zien we een beeldje van een gezagsdrager.

Het reizende gezag
(beeld Dolf Wong 1986)

Deze dorpsstraat was deel van de weg die over de Peelrandbreuk van Den Bosch naar Keulen ging. Gezeten op zijn paard moest de “gezagsdrager”, zoals iedereen, door deze straat gaan, om van de ene kant van de Peel naar de andere te kunnen reizen.

We rijden verder naar Neerkant, waar we een lekker ijsje eten. We zijn dan ook bijna thuis. Toch was de rit van vandaag bijna 40 km. Onderweg hadden we een paar spatjes regen.