Zaterdag 20 september 2025

20 september 2025 - Venlo, Nederland

Het weer ziet er aardig uit. We plannen een fietstocht langs de Maas. We rijden eerst naar Velden.

250920 Velden  Vallend melkmeisje en koe 250920 Velden  Gekke Moandagmanneke

Naast de kerk zien we het beeld “vallend meisje met koe”. Voordat we Velden verlaten zien we het beeld “t Gekke Moandagmanneke”. We hebben deze traditie al eerder beschreven. Dan pakken we de weg langs de Maas totdat we in de haven van Venlo zijn.

250920 Venlo  -de vreedzame krijger- 250920 Venlo  Maashaven

Als we de brug over de Maasarm naar de haven overgaan, zien we het beeld van een vreedzame strijder. Aan de haven drinken we een kop koffie. We zijn nog maar net weer op pad, of het begint te regenen. Gelukkig kunnen we onder de brug van de A73 over de Maas schuilen. Het is maar een kort buitje, zodat we snel verder kunnen fietsen. We komen door Tegelen heen. We zien een appartementencomplex gebouwd in de vorm van een cruiseboot en het heet daadwerkelijk “het schip”.

250920 Venlo  uitzicht op de Maas

Als wij naast het appartement naar de Maas kijken, zien we overal blokken met gleuven waar balken ingeschoven kunnen worden, waardoor de kademuur zeker 80 cm verhoogd wordt. De appartementen en huizen direct aan de Maas zijn op een terp gebouwd. Na Tegelen rijden we door het kloosterdorp Steyl. Dit dorp bevat drie kloosters, waarvan er nog twee in gebruik zijn. We nemen het veer naar de overkant We rijden door totdat we bij Venlo op een fietspad naast de spoorbrug over de Maas kunnen. Begeleid door de locomotief “Rail Force One”, die een goederentrein voorttrekt, komen we aan de overkant. We rijden nu naar de supermarkt en daarna nog zo’n 3 km naar de camper. Iets meer dan 30 km wordt het vandaag.

1. Lilian Scholts:
    7 oktober 2025