Zondag 21 september 2025

21 september 2025 - Venlo, Nederland

We gaan vanmiddag naar het Limburgs Museum.

250921 Venlo   beeld voor museum

We denken daar over de geschiedenis van Gelre te vinden. De mevrouw aan de kassa is stomverbaasd en weet nergens van. Maar er is wel een leuke tentoonstelling met de naam “Van Neanderthaler tot stedeling”.

250921 LimMus  Neanderthalers250921 LimMus  ruïne villa

We zien hier hoe in de omgeving van Venlo eerst de Neanderthalers woonden en later jagers en boeren, tot de Romeinen zich hier vestigden. Alles is voorzien van maquettes en heel veel laden met voorwerpen uit verschillende tijden die bijeengezocht zijn bij verschillende opgravingen. Het geheel wordt begeleid door interactieve filmpjes, gebracht door “de conservator” van het museum.

250921 LimMus 3D-achtig

Op de gang hangt een heel bijzonder werk. Het toont de veelzijdigheid van Limburg d.m.v. verticale vlakken die schuin op elkaar geplaatst zijn, waardoor het lijkt of het beweegt als je erlangs loopt. Het blijft je gewoon fascineren. Hierna gaan we een film bekijken. We zitten op stoelen die 360⁰ kunnen draaien. Dit is nodig omdat de film helemaal rondom wordt afgedraaid. Wij vinden dit niet altijd even handig omdat je nu eenmaal niet 360⁰ in een keer kunt bekijken. De film beslaat een periode vanaf de Neanderthaler tot nu. Na een kop koffie met lekker schuimgebak gaan we naar een tijdelijke tentoonstelling over erotiek.

250921 LimMus  erotiek_001 250921 LimMus  erotiek_002        250921 LimMus  Lucretia

Bij veel werken word je aan het denken gezet door vragen hoe jij er over zou denken, terwijl jij in een ander tijdperk leeft als de maker. De moraal van sommige schilderijen en beeldhouwwerken is vaak dubbel. Een goed voorbeeld is het portret van Lucretia.

Zij is verkracht en pleegt daarom zelfmoord. Voor de kerk is zij het symbool van reinheid en schaamte. Maar de onthullende manier waarop zij wordt afgebeeld, geeft te denken. Gaat de aandacht van de kijker naar haar vreselijk lot of dient zij de fantasie en wordt zij voor de tweede keer misbruikt met instemming van de kerk.

Het is een fijne middag geworden. We fietsen terug naar de camper. Ellen kijkt op het Internet nog na of het Limburgs Museum echt niets met het Gelderse verleden heeft te maken. We vermoeden dat het om depotstukken gaat en dat de dames aan de balie er daarom niets van weten.