Zaterdag 21 juni 2025
21 juni 2025 - Zoetermeer, Nederland
Hoewel het vandaag erg warm dreigt te worden, gaan we toch een lange tocht maken. We rijden om te beginnen weer naar Willemstad.
Onderweg daarnaar toe komen we een hele optocht historische tractoren tegen. Dit is een leuk gezicht met veel kabaal. Later in Willemstad komen we de stoet nog een keer tegen.
Als eerste fotograferen we molen ‘d Orange van dichterbij. We staan dan bij een heel leuk grachtje voor de huizen. In Willemstad liggen veel straten open vanwege werkzaamheden en dus moeten we wat omrijden om bij de haven te komen waar we bij een kiosk een broodje kroket eten en er een kop koffie bij drinken. We komen aan de praat met een Pool die op fietstocht is. Hij spreekt heel goed Engels, zodat wij een geanimeerd gesprek kunnen voeren.
Daarna gaan we de “stadswandeling” maken. We bekijken eerst mooie geveltjes aan de Voorstraat. Op nr. 65 is een oude grutterij met gevelsteen en luifel en in de zijmuur zitten ingemetselde kanonskogels.
We rijden om de Koepelkerk heen om te kijken waar de beste foto van deze kerk gemaakt kan worden. De bomen er omheen zijn zo hoog geworden dat je de hele kerk nauwelijks op een foto kunt krijgen.
Deze achtkante koepelkerk was de eerste voor de Hervormde godsdienst in ons land gebouwde kerk. Hij stamt uit de periode 1596-1609. De kerk is grotendeels door Maurits bekostigd.
Wij rijden de stad weer uit en gaan langs het Hollands Diep naar Klundert. Op de plek waar in 1953 de dijk doorgebroken is, is een kunstwerk gemaakt door Marius Boender gekomen, genaamd “de Wachter”. Iets verderop is de Bovensluis die de hele polder ten zuidoosten van Willemstad onder water kon zetten. Het Fort Bovensluis is nu onderdeel van een camping. Nog iets verder lag in de dijk “de Noordschans” die ook wel Fort Hollandia werd genoemd. Tijdens een overstroming in 1682 verdween de schans grotendeels in de golven.
De geschiedenis van Klundert loopt parallel met die van Willemstad.
Willem van Oranje gaf in 1583 ook hier de opdracht een polderdorp te voorzien van wallen en grachten. In 1809 bleek de vesting niet meer nodig waarna een deel van de omwalling werd ontmanteld. Alleen aan de noord- en zuidkant wordt Klundert nog altijd door wallen en grachten beschermd. Het opmerkelijk grote stadhuis heeft prins Maurits in 1621 laten bouwen. Trapgevels en luiken doen sterk denken aan het Mauritshuis in Willemstad. Met de Watersnoodramp in 1953 is het hele gebied rondom Klundert overstroomd geweest. Daarna zijn grootschalige restauratiewerkzaamheden gestart.
We rijden niet de complete route, maar slaan wat stukjes over en komen zo door Stampersgat, met recht een gat, geen ijsje te krijgen. Dat halen we dan maar in Dinteloord. Het is een romig ijsje voor een redelijke prijs. Na 53 km hebben we het echt wel gehad. Zolang we fietsen, gaat het prima met de temperatuur, maar als we stoppen, worden we meteen geroosterd.