Zondag 15 juni 2025
15 juni 2025 - Geertruidenberg, Nederland
Ellen gaat eerst nog boodschappen doen. Zo tegen half twaalf pakken we de fiets voor een tochtje langs de Biesbosch. Na 7 km fietsen komen we tot de ontdekking dat we het een en ander zijn vergeten in te pakken, o.a. Ellens handtas, een flesje water en een flesje Orangina. Dat is echt niet handig. We besluiten om toch maar verder te fietsen.
Langs de dijk fietsend, komen we bij de Rattenkeet.
De ontginners van De Biesbosch sliepen hier door de week als het werk gedaan was. ’s-Nachts werden ze bezocht door ratten die op zoek waren naar voedsel. Het waren dus geen rustige nachten. Na het weekend werd er altijd geloot voor de slaapplaats. Hoe dichter bij het vuur, hoe beter, vooral in de winter. Ook kinderen die net de lagere school verlaten hadden, moesten mee uit werken en hier slapen. Nu vind je er informatie over De Biesbosch.
We komen hierna bij de Steurbank.
Deze bank is hier geplaatst na de dijkverzwaring vanaf Steurgat tot aan de Bergse Maas. Een steur kan drie meter lang worden en 300 kg wegen. In de 19e eeuw waren ze hier talrijk. De laatste steur werd in 1952 gevangen. In 2012 is er een herintroductieprogramma gestart.
Hier ontmoeten we een paar vriendelijke Belgen die ons spontaan een flesje drinken aanbieden, als wij vertellen wat we allemaal vergeten zijn mee te nemen.
Als we langs het Paulusgat komen, zien we heel veel boten en bootjes in het water. Ook zien we blokhutboten varen, deze kun je huren.
We rijden tot aan de veerpont van Steurgat, genaamd “Pontje Steur”. Hier blijven we een poosje op een bankje zitten om naar het pontje en de voorbijvarende boten te kijken. We rijden dezelfde weg terug en stoppen dan bij Fort Lunet.
We maken een foto van voor- en achterkant (het fort binnengaan is helaas niet meer mogelijk omdat er een restaurant gevestigd is). We rijden naar de CP om Ellens handtas op te halen en rijden dan naar De Markt om een lekker ijsje te eten.
Op de Markt zien we nog mooie oude huizen, zoals De Swaen uit 1603 en het oude Raadhuis, waarvan nog delen stammen uit de 14e eeuw. De huidige gevel is in 1768 geplaatst. Na het ijsje rijden we naar Het Commandeursbolwerk. Daar staat het Bevrijdingsmonument dat onthuld is door Prins Bernard. Naast het monument staat een tegelplateau geschonken door Giessendam.
In de hongerwinter had de vindingrijke dominee van Giessendam een boot met 20 ton tarwe en 10 ton rogge in handen gekregen. Daarmee was hij naar Geertruidenberg gevaren. In Geertruidenberg is het graan gemalen en alle bakkesr uit de stad hebben meegeholpen hier zo snel mogelijk brood van te bakken. Zo kon de dominee met 13.000 broden terugkeren naar het uitgehongerde Giessendam. Als dank heeft Giessendam dit tegelplateau aan Geertruidenberg geschonken.
Hierna rijden we terug naar onze camper. Vandaag reden we bijna 37 km.