Zaterdag 14 juni 2025

14 juni 2025 - Geertruidenberg, Nederland

We doen het vanochtend rustig aan.

250614 tuk tuk's

We kijken naar de tuk-tuks op de parkeerplaats naast de CP. Hier krijgt een grote groep dames uitleg hoe zij er mee moeten rijden. Ook moeten zij onderweg puzzels oplossen. Als de eerste groep terug is, komt er nog een tweede groep. Net als we op de fiets willen stappen naar wat verder afgelegen bezienswaardigheden, begint het te regenen. Om half vier wandelen we naar het oude stadje om de stadswandeling af te maken en de kofferbakverkoop op de Markt te bezoeken.

250614 Oude mannen- en vrouwenhuis 250614 Hofje bij oude mannen- en vrouwenhuis

We beginnen bij het Oude mannen- en vrouwenhuis. Tussen 1775 en 1778 is hier een nieuw Mannen- en vrouwenhuis gebouwd. We gaan het bijbehorende hofje binnen en zien een aangepast appartementengebouw. Vroeger kon men zich inkopen in dit huis. Nu kun je er alleen nog maar huren. Het geheel ziet er keurig onderhouden uit.

250614 Pottenschijter 250614 In de Vyf Sinnen

Wij lopen verder door de oude straatjes en zien op een dakrand een pottenschijter, teken van de carnavalsvereniging in deze plaats. We lopen verder naar de Markt waar je genoeg oude gebouwen kunt vinden. Op de straat “de Elfhuizen” zien we een B&B in een heel oud gebouw genaamd “de Vijf Sinnen”.

250614 Sint Gertrud

Voor de kerk, die al heel wat rampen doorstaan heeft, staat een beeld van Sint Gertrud compleet met muizen.

250614 Synagoge

Op de hoek van de Elfhuizen staat de voormalige synagoge.

Boven de deur staat de Hebreeuwse tekst die betekent: gezegend hij die hier binnentreedt en gezegend hij die hier uittreedt. Tijdens WOII werd bijna de gehele Joodse gemeenschap van Geertruidenberg in concentratiekampen om het leven gebracht. Ter nagedachtenis liggen voor hun toenmalige woonhuizen in het totaal 44 stolpersteine.

250614 Kasteel

Op het Wilhelminaplein werd bij een bodemonderzoek in 2002 een deel van een kasteelmuur ontdekt.

Dit kasteel vormde in de 14e en 15e eeuw een belangrijke schakel in de verdedigingslinie tussen het graafschap Holland en het hertogdom Brabant. In 2021 is een deel van de kasteelmuur gereconstrueerd.

Daarna lopen we via de Koestraat terug naar de markt.

250614 huis uit 1630 250614 steen op huis uit 1630 250614 Kofferbakverkoop

In deze straat zien we een huis uit 1630. Op de Markt wordt een kofferbakverkoop gehouden. Het is er gezellig druk en inderdaad staan er allemaal auto’s met de kofferbak open. Om vijf uur is het tijd voor Paul om het geluid van het carillon op te nemen. De hele dag al worden liedjes van de Beatles gespeeld.

250614 Garnizoensbakkerij 250614 Garnizoensgebouw-brouwerij

Met het teruglopen naar de CP, komen we langs de garnizoensbakkerij van de voormalige Havenkazerne met daar tegenover het garnizoensgebouw en een deel van de voormalige brouwerij “de Posthoorn”. Onder dit gebouw bevinden zich enorme kelders waar wel 1000 man een schuilplaats vonden tijdens WOII.