Vrijdag 3 mei 2024
We rijden vandaag van Dives-sur-Mer naar de CP van Caen, die naast Le Memorial de Caen ligt. Het is een Etappe CP en binnenkomen gaat met onze Etappe-ledenkaart weer heel makkelijk. Ha, denken we, kunnen we gelijk het beeld fotograferen, hetgeen we over willen doen van de vorige keer dat we in Caen waren. Helaas het beeld is weg en bij de VVV weten ze zelfs niet eens of het herplaatst is of zelfs helemaal nergens meer staat. Met de fiets rijden we naar het centrum om bij de VVV de nodige plattegronden te halen.
Tegenover de VVV staat Église St. Pierre. Wij gaan om de beurt deze kerk binnen.
Vanaf hier kunnen we mooi het beeld van Willem de Veroveraar en zijn vrouw Mathilde van Vlaanderen fotograferen. Dit beeld staat voor het kasteel, waar Willem heeft gewoond. We moeten bij het oversteken wel goed op de tram letten, die hier rijdt.
Iets verder staat Tour Leroy. Daarna gaan we naar Abbay aux Dames, waar Mathilde begraven ligt.
Mathilde en Willem zouden volgens de paus te nauw verwant zijn om te trouwen en ze zouden alleen ontheffing krijgen als ieder een eigen abdij zou stichten, waar ze later ook begraven konden worden. Na de dood werden ze dus weer gescheiden.
We bezoeken de kerk van Abbay aux Dames. In de kerk is een grote gedenkplaat dat Mathilde haar graf afdekt. Om deze plaat heen hangen vaandels met erop geborduurd de sterke vrouwen uit de bijbel en de kerkgeschiedenis. De kerk is eenvoudig maar goed onderhouden en is helemaal vochtvrij.
We lopen daarna naar het deel van de abdij dat vroeger als ziekenhuis (Hôtel-Dieu) werd gebruikt.
We zakken de helling weer af en zien links van ons een leuk pleintje: Place au Berger. Via de stad (fietsen is toegestaan in de stad) rijden we naar Abbaye aux Hommes.
Een groot deel van het klooster wordt gebruikt als stadhuis. Er staat daar een beeld van Jaume Plensa, waar Ellen van denkt dat dat dezelfde maker is als van de beelden uit de serie “Love” in Leeuwarden. In de camper terug, kijken we dit na en het klopt.
Als we omkijken, zien we de oude kerk St. Étienne. We rijden naar de andere kant en bezoeken de kerk. Hier ligt een deel van Willem de Veroveraar begraven. Waar de kerk waar Mathilde begraven is, redelijk eenvoudig is, is deze kerk waar Willem begraven ligt, iets luxer.
In 1944 is er een vreselijk bombardement op Caen geweest. Bijna de hele stad lag in puin. De abdij was met kerk en al blijven staan. 1400 mensen hebben hier hun toevlucht gezocht. Ze zijn wel een maand gebleven.
We rijden nu terug naar de camper en komen onderweg een mooi vakwerkhuis tegen. Het is rijkelijk versierd met beeldjes van ambachtslieden. We vinden een veel betere, kortere en veiligere route over een fietspad terug naar de camper. Via een passerelle over de snelweg staan we direct naast de camper, dankzij de kaart die we bij de VVV kregen (Ook handig voor morgen).
Maaike:3 mei 2024Allemaal herkenbaar. Ik heb hier een maand lang een Franse cursus gevolgd. We zijn ook vanuit Caen naar de tuinen van Monet geweest in Giverny. Een aanrader!